UŽARENO NA BALTIKU

PUTIN PRIJETI ŠVEDSKOJ 'Ako se odlučite pridružiti NATO-u, bit će posljedica. Vojnih posljedica'

STOCKHOLM - Ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarincev rekao je u intervjuu za švedske novine kako će ta zemlja morati snositi ‘posljedice’ ukoliko se odluči učlaniti u NATO.

Tatarincev je napomenuo kako Rusija u ovom trenutku nema nikakve vojne planove vezane uz Švedsku, ali i kako bi se to moglo promijeniti ukoliko se Stockholm odluči pridružiti sjevernoatlantskom savezu.

- Ne vjerujem da će to postati relevantno u bliskoj budućnosti, iako postoji određeni pomak u mišljenju javnosti. No, ako dođe do toga, bit će protumjera, izjavio je Tatarincev.

- Putin je ukazao da će biti posljedica, da će Rusija morati pribjeći odgovarajućem vojnom odgovoru, i preraspodijeliti naše trupe i projektile. Zemlja koja se pridružuje NATO-u mora biti svjesna rizika kojima se izlaže, napomenuo je.

Švedska za sada nema nikakve planove za pridruživanje NATO paktu, no nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 37% Šveđana podržava ulazak u NATO a 36% se protivi, što je veliki pomak u odnosu na 17% pobornika NATO-a, koliko je zabilježeno 2012. godine.

Napetosti između Švedske i Rusije zadnjih su mjeseci u porastu, nakon višestrukih prilazaka ruskih strateških bombardera švedskom zračnom prostoru. S druge strane, Rusija je švedsko sudjelovanje u oglednoj vježbi NATO pakta na sjeveru Europe također shvatila kao provokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:14