JAVNI SERVIS

Putinova invazija na Ukrajinu nije iznenadila HRT-ovce: ‘Dobivamo brojne pohvale gledatelja‘

Golema je to količina programa i jako velika proizvodnja, kaže nam Urednica Odjela IMS-a HTV-a Katarina Periša Čakarun

Zrinka Grancarić i Katarina Periša Čakarun

 HRT

Šesti je dan kako je Informativni medijski servis HTV-a u ogromnom pogonu. Otkako je u četvrtak krenula Putinova invazija na Ukrajinu, od ranog jutra pa do kasno u noć na Četvrtom programu bez prestanka ide program uživo, a naravno dio programa preusmjeren je i na HTV1.

- IMS inače, u normalnim okolnostima proizvede više od 500 minuta informativno medijskog sadržaja svaki dan. No sada je izvanredno stanje i minute se u ovom trenutku više ne mogu računati, golema je to količina programa i jako velika proizvodnja - odgovara nam Urednica Odjela IMS-a HTV-a Katarina Periša Čakarun.

image

Katarina Periša Čakarun

Hrt

Na dan kada je rat u Ukrajini krenuo, HTV4 prve je vijesti imao već u 6 ujutro, sljedeće u 7 sati, a potom su krenuli s izvanrednom emisijom koju je prvo vodila Zrinka Grancarić, da bi ju potom zamijenio Damir Smrtić. Urednik tog dana bio je Darko Šokota, izmjenjivali su se prilozi i gosti, a gledatelji u nevjerici pratili najnovije šokantne vijesti o Putinovom napadu.

- Deset dana prije početka napada Rusije na Ukrajinu, dignula sam IMS u stanje pripravnosti. Okupila sam najuži tim urednika i novinara i počeli smo s pripremama za tu situaciju ako se najcrnje prognoze obistine. Odlučili smo tko ulazi u studio i kada, čak i ako usred noći krene napad pripremili smo se da možemo početi emitiranje programa kako bi gledatelji odmah dobili informaciju što se događa - objašnjava Periša Čakarun. Paralelno s time u dogovoru s Ravnateljicom programa HRT-a Marijom Nemčić presloženi su tehnički kapaciteti unutar televizije kako bi se taj program na HTV4 prebacio u bolji studio i imao bolju, moderniju režiju (onu iz koje idu Dnevnici), što je u konačnici osiguralo kvalitetniji i sadržaj i sliku.

- Ključna redakcija, ona vanjske politike, bila je od tada u pripravnosti. No kada kažem da smo se pripremili za ovu strahotu koja se na kraju, nažalost, obistinila - to se odnosi samo na tehničke i novinarske kapacitete, jer se za sadržaj programa uživo i tako nepredvidivu situaciju nikada ne možete pripremiti do kraja jer ovisite o zbivanjima na terenu. To su izuzetno zahtjevni formati za raditi, no uspjeli smo. Veliki je umor, ali i veliko zadovoljstvo, jer je HRT ponovno i u ovoj krizi pokazao koliko je važan javni servis u svakoj zemlji - ističe urednica IMS-a.

image

Zrinka Grancarić

Hrt

Nije im to prvi put u posljednje dvije godine da su odmah izašli na teren i imali cjelodnevne izvještaje, jer to je bio slučaj i nakon zagrebačkog kao i petrinjskog potresa. Sada su u četvrtak i petak pored programa koji im je krenuo u već u rano jutro i u kojem su imali čak 40-ak gostiju u studiju, "dignuli" za HTV1 specijalne emisije o ratu u Ukrajini koje su trajale sat i pol, od 21. do 22.30. S izvanrednim emitiranjem na Četvrtom programu nastavili su naravno i dalje, pa im program uživo traje od 7 ujutro do 1 sat po noći. Od reportera na terenu im je Elizabeta Gojan koja se nalazi na području Ukrajine te Igor Rotim koji je na granici između Mađarske i Ukrajine.

- Spremaju se sada još neki ljudi, a trebat ćemo i njih u jednom trenutku malo odmoriti, uzvraća Periša Čakarun koja je trenutno usred dogovora i za noćni program uživo, za koji se nadamo, ipak neće biti potrebe.

Četvrtom programu HTV-a, kako doznajemo gledanost programa znatno je u ovim okolnostima skočila, a dobivaju i brojne pohvale gledatelja zbog načina na koji prate iz sata u sat ukrajinsku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:29