NE PRESTAJU POTPALJIVATI

Putinovi propagandisti: ‘Narod želi da Putin udari na Washington i London! Zašto ih ne napadnemo?‘

Simonjan i Solovjov i u posljednjem su se nastupu držali zadatka da potpaljuju podršku ruske javnost za nastavak krvavog rata

Margarita Simonjan i Vladimir Solovjov

 Screenshot/

Kremaljski medijski eksponenti Margarita Simonjan, direktorica medijske kuće RT (bivši Russia Today), i televizijski voditelj Vladimir Solovjov, imali su novi niz šokantnih komentara u posljednjem izdanju emisije Nedjeljom navečer s Vladimirom Solovjovim.

Njihove izjave zapadni analitičari pomno prate jer taj dvojac, uz još nekoliko istaknutih novinara bliskih Vladimiru Putinu, najbolje odaje što se događa i kakva atmosfera vlada u Kremlju.

Potpaljuju podršku

Simonjan i Solovjov i u posljednjem su se nastupu držali zadatka da potpaljuju podršku ruske javnost za nastavak krvavog rata u Ukrajini, što su radili i prije, među ostalim huškajući na eskalaciju sukoba i spominjući neminovnost "trećeg svjetskog rata".

Šefica ruske medijske kuće započela je svoju priču monologom tipičnim za Sjevernu Koreju ili SSSR, hvaleći Putinovo odlično zdravlje, nepobjedivi duh, neprobojno samopouzdanje i vedro raspoloženje, piše u svojoj analizi njezina nastupa Daily Beast.

Govoreći o tome kakvo je raspoloženje nacije i što se danas pitaju obični Rusi, urednica državnog medija zabranjenog u Europi i protjeranog iz SAD-a istaknula je kako ruski narod podržava svog predsjednika te kako apeliraju na njega da udari na "centre koji donose odluke" što je prije moguće. I ona i njezin domaćin, te gosti prethodnih emisija u udarnom terminu, već su spominjali potrebu da se krene na centre odlučivanja kao što su London "ili još bolje Washington".

Stišćući šaku Simonjan je, piše Daily Beast, ljutito uskliknula: "I ja želim pitati zašto ih ne napadnemo! Gdje su te crvene linije?" Potom je otkrila Putinov odgovor na to pitanje iz Sankt Peterburga. "Neću im reći koje su naše crvene linije. Zbog vojne taktike. Zašto bismo im unaprijed pokazali naše karte?"

Putinovi razlozi

Prema riječima urednice RT-a, Putinovi razlozi da ne intenzivira napade u Ukrajini su praktični. "Rekao mi je: 'Zašto bismo te gradove pretvorili u Staljingrad? Pa tamo su naši ljudi! Jasno je zašto. To je naša zemlja i naši ljudi, poslije ćemo morati obnavljati.'"

Simonjan je također iznijela tvrdnju da se u Ukrajini odvija građanski rat te da je Rusija stala iza ruskih govornika i Rusa. Pritom je kao objašnjenje navela snimku jednog ukrajinskog ratnog zarobljenika navodeći da nema razlike između njega i Rusa. "Njegovo lice je potpuno rusko. Velike plave oči, plava kosa i brada. Ni po čemu se ne razlikuje od naših vojnika", ustvrdila je time, čini se, podcrtavajući anihilaciju Ukrajinaca kao naroda, što je često radio i Putin.

Naglasila je kako je tom vojniku "svejedno hoće li živjeti u Donjecku, Belgorodu ili njegovu rodnom selu kraj Kijeva". "Moramo shvatiti da su mnogi od njih nasilno unovačeni", rekla je Simonjan. No, upozorila je da postoji i veliki broj nacista "s kojima se nema što drugo nego ih strijeljati prema zakonima Narodne Republike Donjeck". Osim što se tako Simonjan založila za ubijanje zarobljenih ukrajinskih vojnika, njezinim intervjuom je dominirala ideja da u susjednoj zemlji traje građanski rat te da "Rusija ne samo da nije pokrenula rat nego nije pokrenula ni specijalnu operaciju, nego je samo stala na stranu svojih ljudi - Rusa koje napadaju 'antirusi' u Ukrajini, nacisti i fašisti".

Simonjan se također osvrnula na javnost izvan ruskih granica tvrdeći da je jasno zašto su mediji poput njezina RT-a zabranjeni na Zapadu. "Inače bi podrška za političare koji podržavaju Ukrajinu pala s 20-30 posto na nulu", rekla je te naglasila da je bilo jako pametno od stranih vlada što su ukinule ruske medije jer bi inače javnost bila na ruskoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 12:08