FIJASKO U ZRAČNOJ LUCI

Putnici na ‘Tuđmanu‘ propustili let iako su došli satima ranije. Među žrtvama i bivši ministar: ‘Nisu nam se ni ispričali‘

Da im se doveze prtljaga trebali su čekati par sati jer djelatnicima još nije počelo radno vrijeme

Zračna luka Franjo Tuđman

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Veliki propust dogodio se jutros u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb - Franjo Tuđman. Kako opisuje Božo Kovačević, bivši ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u vladi Ivice Račana te bivši veleposlanik RH u Rusiji, čak dvanaestero putnika je propustilo svoj let, a da je na aerodrom iz predostrožnosti došlo nekoliko sati ranije.

Za sve je kriv, otkriva, manjak osoblja u Zračnoj luci. Na nekoliko stotina putnika, samo je dvoje djelatnika obavljalo sigurnosnu provjeru. Prevelik broj putnika rezultirao je podbačajem - svi putnici nisu stigli proći kroz skenere metala na vrijeme, niti stići na svoj let. Nevini, zakasnili su na letove bez da su od osoblja dobili ikakvo objašnjenje ili ispriku za taj ogromni propust.

- Bilo je očito da nedostaje osoblja na aerodromu. Nijedna služba nije se potrudila da organizira ubrzani prolaz onih putnika čiji zrakoplovi ranije polijeću. Nitko nije ništa objasnio niti se itko ikome ispričao - zaključio je Kovačević.

Opisao je i kako su se problemi mogli namirisati čim je vidio da sve kolone, po jednu za svaki zrakoplov, opslužuje samo jedna djelatnica na checkingu. Ipak, on se obavio na vrijeme, ali ne i sigurnosna provjera. Nakon što putnici nisu stigli na svoje letove čekali su istovar svoje prtljage. Tu dolazimo do novog apsurda. Naime, u Tuđmanu su imali dovoljno vremena za istovar prtljage, ali nisu imali dovoljno da nekolicina zakašnjelih putnika protrči kroz tunel i zauzme svoje plaćeno mjesto.

Iako im se prtljaga istovarila, tvrdi Kovačević, putnici je nisu mogli odmah dobiti nazad. Trebali su pričekati još par sati jer osoba zaduženih za istovar nije bilo. Njihovo radno vrijeme još nije započelo.

Problemi s manjkom radnika nisu ništa novo na hrvatskim aerodromima. Jutarnji list ranije je pisao kako je otkazano 16 letova iz zračnih luka Split i Dubrovnik, uglavnom prema skandinavskim državama. Ipak, njezini direktori uvjeravali su kako oni nemaju problema s manjkom radnika i da su otkazani letovi uobičajeni. Nedostatak radnika najviše se osjeti na većim svjetskim aerodromima gdje ih zna nedostajati i do tisuću, dok je u manjim njih desetak optimalni manjak.

Manjak koji se dogodio na Tuđmanu razbjesnio je Kovačevića.

- Uprava MZLZ trebala bi se ne samo sramiti posljedica svoje neodgovornosti, nego dati kolektivnu ostavku i prepustiti mjesto onima koji znaju, hoće i mogu raditi taj posao - poručio je.

Za komentar smo se obratili i Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Odgovor na taj upit još čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:01