ZAVRZLAMA NA TUĐMANU

Putnicima za Frankfurt greškom zabranili ukrcaj na let: ‘Isprike, krivo smo protumačili mjere‘

Njemačka je izdala novu regulativu na temelju koje je pogrešno protumačeno da putnici iz Hrvatske moraju imati negativan COVID-19 test
Zrakoplov Airbus A320 aviokompanije Croatia airlines
 Boris Kovacev/Cropix

U redakciju Croatian Aviationa koja se bavi novostima iz hrvatske avioindustrije ovog se vikenda javilo nekoliko putnika koji su 14. siječnja trebali putovati iz Zagreba za Frankfurt, no let OU414 im je uskraćen jer određeni putnici (njih više od 10) nisu imali negativan nalaz testa na COVID-19.

Međutim, ispostavilo se kako negativan nalaz testa putinicima uopće nije bio ni potreban za ulazak u Njemačku.

Naime, iz Croatia Airlinesa odgovorili su kako je Njemačka 14. siječnja izdala novu regulativu na temelju koje je pogrešno protumačeno da putnici iz Hrvatske moraju imati negativan COVID-19 test. Nakon dodatnih pojašnjenja njemačke granične policije utvrđeno je da Hrvatska nije kategorizirana kao visoko rizična zemlja te je većem dijelu oštećenih putnika omogućen prijevoz na istoj relaciji već sljedećeg dana bez ikakvih dodatnih troškova.

Odgovor Croatia Airlinesa koji je poslan Croatian Aviationu kojeg prenosimo u cijelosti:

'Od početka pandemije koronavirusa Croatia Airlines svoje poslovanje usklađuje s odlukama, preporukama i naputcima hrvatskih i međunarodnih javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, koje izravno određuju protok putnika u zračnom prijevozu u ovim izvanrednim okolnostima i koje se mijenjanju gotovo na dnevnoj bazi.

Činjenica je da je Njemačka u četvrtak, 14. siječnja 2021. izdala novu regulativu (tzv. NOTAM) na temelju koje je protumačeno da putnici, koji iz Hrvatske ulaze u Njemačku, moraju imati negativan COVID-19 test. Osim navedenog NOTAM-a, ograničenja protoka putnika iz Hrvatske u Njemačku bila su određena i kategorizacijom država prema 14-dnevnoj incidenciji (manja od 200) po kojoj je Hrvatska ulazila u kategoriju rizičnih zemalja, kao i činjenicom da su na službenim stranicama Europske unije (Re-open EU) sve države članice označene kao visokorizične.

U skladu s tim činjenicama, putnicima koji su 14. siječnja bez negativnog COVID-19 testa došli u zagrebačku zračnu luku na let Zagreb – Frankfurt (OU414) uskraćen je ukrcaj u zrakoplov. Nakon dodatnih pojašnjenja njemačke granične policije utvrđeno je da putnici iz Hrvatske ipak ne trebaju imati negativan epidemiološki test, odnosno da Hrvatska nije kategorizirana kao visoko rizična zemlja te je većem dijelu putnika, kojima je uskraćen ukrcaj u zrakoplov za let OU414 Zagreb – Frankfurt, omogućen prijevoz na istoj relaciji već sljedećeg dana (petak, 15. siječnja 2021.) i to bez ikakvih dodatnih troškova (nadoplata).

Croatia Airlines ispričava se putnicima na letu OU414 zbog poremećaja u planiranom putovanju do kojeg je došlo zbog nedovoljno konkretiziranih uvjeta vezanih za protok putnika u zračnom prijevozu. Eventualne zahtjeve putnika za svojevrsnom kompenzacijom razmotrit će Služba za korisnike.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 22:42