SINDIKATI PRIJETE

Putujete u petak? Pripremite se na kaos: Zračna luka bit će u štrajku od 11 do 16 sati!

U sindikatima tvrde da će, ako uprava ne udovolji uvjetima sindikata, u ponedjeljak započeti generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja uvjeta
Zagreb, 090710.Pleso, zracna luka Zagreb, strajk pomocnog osoblja stjuardesa i stjuarda u Croatia Airlinesu.Na slici: prtljaga usamljenog putnika.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Prekosutra, u petak, od 11 do 16 sati Zagrebačka zračna luka bit će zatvorena za promet zbog štrajka upozorenja, najavljuju iz sindikata zagrebačke Zračne luke. Četiri sindikata koja djeluju na Plesu odlučili su se na štrajk nakon što su propali kolektivni pregovori s upravom tvrtke. U upravi zagrebačke Zračne luke očekuju da će biti samo određenih kašnjenja.

Zastoj u prometu

U sindikatima tvrde da će, ako uprava ne udovolji uvjetima sindikata, u ponedjeljak započeti generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja uvjeta. To bi moglo dovesti potpunog zastoja u zračnog prometa u Zagrebu jer avioni zbog štrajka neće moći sljetati ni poljetati. Prema tvrdnjama predstavnika sindikata radnici će u vrijeme štrajka u petak biti na svojim radnim mjestima, ali neće raditi. Sinkati su nedavno održali referendum o štrajku na koji je izašlo 80 posto od 1100 radnika, a njih 98 posto glasovalo je za štrajk.

Uprava ZLZ-a nije pristala na zahtjeve sindikata o 10 postotnom povećanju vrijednosti boda, 25 postotnom povećanju regresa za godišnji odmor, 3000 kuna božićnice, 43 postotnom povećanju pomoći za rođenje djeteta, 26 postotnom povećanju otpremnine u slučaju otkaza koji nije posljedica skrivljenog ponašanja radnika te 100 postotnom povećanju otpremnine prilikom odlaska u mirovinu. Tvrdi se da bi ispunjavanje ovih zahtjeva Zagrebački aerodrom stajalo 17 milijuna kuna.

Loši rezultati

Ovakvi zahtjevi sindikata uslijedili su nekoliko tjedana nakon zahtjeva sindikata ministru Božidaru Kalmeti da smjeni direktora Zagrebačkog aerodroma Tonći Peoviča zbog navodnih loših poslovnih rezultata što je Skupština društva jednoglasno odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:26