UPOZORAVAJU

PUZ motocikliste pozvao na oprez u prometu uz nekoliko savjeta i preporuka

Ne vozite slalom između vozila, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom...

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

S obzirom na dolazak lijepog vremena i pojačano sudjelovanje u prometu motociklista i mopedista, zagrebačka policija u subotu ih je radi njihove osobne te sigurnosti drugih sudionika u prometu pozvala da se pridržavaju zakonskih propisa, uputivši im nekoliko savjeta i preporuka.

Uz napomenu da kod upravljanja mopedima i motociklima brzinu prilagode uvjetima na kolniku, zagrebačka policija (PUZ) naglašava važnost tehničke ispravnosti vozila te korištenja homologirane i propisno pričvršćene kacige, uz preporuku korištenja i druge zaštitne opreme.

"Često vozači mopeda i motocikala zbog svog neodgovornog ponašanja u prometu na cestama i grubog kršenja propisa sudjeluju u prometnih nesrećama u kojima, nažalost, uz sudare s drugim vozilima, izlijetanjem s kolnika ili naleta na druge objekte smrtno stradaju ili zadobiju teške tjelesne ozljede", upozorava PUZ.

Najčešće pogreške, uz neprilagođenu brzinu i nenošenje kacige, su kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i istodobno podcjenjivanje opasnosti u prometu.

Jedna od čestih pogreška je i pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera te vožnju s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako "manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, motociklisti još manje uočljiviji u prometu za druge.

Stoga PUZ savjetuje nošenje svjetlije odjeće i kacige, s reflektirajućim detaljima, paljenje dnevnog ili kratkog svjetla i, naravno, poštivanje ograničenja brzine. Posebnu pažnju trebaju posvetiti prednosti prolaska, prestrojavanju, pretjecanju ili skretanju vozila.

Motociklistima koji se s dolaskom ljepšeg vremena vraćaju na ceste savjetuju da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, a prilikom vožnje u skupini da voze u slijedu jedan iza drugoga. Prilikom vožnje kroz lijevi zavoj treba se odmaknuti od središnje crte jer se naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci za vozila iz suprotnog smjera.

"Ne vozite slalom između vozila, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla, predviđajte poteze vozača (drugih) automobila", poručuje PUZ motociklistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:05