'TEK JEDAN U NIZU NAPADA'

Queer Zagreb: Napad je rezultat opasne relativizacije morala

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Udruga Queer Zagreb upozorila je u ponedjeljak da je suzavac bačen u noćnom klubu u kojemu je bila tematska LGBT zabava, tek jedan u nizu napada na društvo prihvaćanja i zločin iz mržnje nastao zbog relativizacije morala opasniji, kako ističu, od samog suzavca.

Qeer Zagreb u današnjem priopćenju osuđuje bacanje suzavca kao najočitiji zločin iz mržnje, koji su osudili civilno društvo, mnoge političke stranke i Vlade i ističe da je taj suzavac tek jedan u nizu sličnih napada na čitavo društvo prihvaćanja "koje umišljamo da njegujemo i razvijamo".

Najodaniji saveznici ruke koja je suzavac bacila su "nemar prema vrijednostima otvorenog društva i poštovanju znanju, slobodarskim načelima i integritetu svih građana RH". Opća relativizacija morala s kojom smo suočeni, a koja ulazi u sfere relativiziranja same ideje poštenja, političke odgovornosti, društvenog angažmana te osobnih sloboda zametak je toga napada na LGBTIQ zabavu preksinoć, stoji u priopćenju. "Relativizacija s kojom se borimo opasnija je od tog već bačenog suzavca jer ne znamo koliko se sličnih njome u ovom trenu hrani," stoji u priopćenju.

"Queer Zagreb ne pristaje na stvarnost koja nam se nudi, ne pristajemo na kulturu koja se pokušala nametnuti prošle godine kao da je legitimna - kultura podjele, kultura koja glavinja po osi lijevog i desnog, koja se napaja ideologijom i teologijom... Queer Zagreb ne pristaje na suzavce vikendima u Hrvatskoj protiv onih koji nekima ne vrijede. Hrvatskoj u koju vjerujemo je to neprihvatljivo," poručila je ta udruga.

Ističu da nakon petnaest godina LGBTIQ pokreta ne pristaju da ih se vraća na početak, na napade i nevidljivost. To više nije naša stvarnost u 2017. godini, poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 04:47