I SVI KONTAKTI NEGATIVNI

RABLJANIN KOJI JE NA TESTU BIO POZITIVAN NA KORONU IPAK NE MOŽE ŠIRITI VIRUS DALJE Serološki test pokazao da u organizmu ima ostatke 'mrtvog' virusa

Broj umrlih od Covida-19 u Hrvatskoj 106, a još jedan Hrvat je preminuo od te bolesti, ali u Nigeriji. On je trebao biti vraćen u zemlju i liječen u Splitu
 Željko Puhovski / CROPIX

Nakon više dva i pol tjedna s jednim ili niti jednim oboljelim, u Hrvatskoj su u srijedu dijagnosticirane dvije novooboljele osobe od novog koronavirusa. Riječ je o dva muškarca, od kojih je jedan s prebivalištem u Zagrebu, a drugi na Rabu.

U Zagrebu je ustanovljeno da je riječ o importiranom slučaju. Točnije, zaražen je mlađi muškarac koji je došao iz Bosne i Hercegovine, iz Prijedora. Za sada je prijavljeno 11 kontakata koji su stavljeni u 14-dnevnu samoizolaciju. Ovi slučajem prekinut je niz kojim je Zagreb bio korona free grad.

Iz Stožera za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije objavili su, pak, da je Rabljanin koji se još 17. ožujka vratio iz Austrije te je preventivno bio dva tjedna u samoizolaciji u srijedu testiran na koronavirus i test je pokazao da je pozitivan.

Stara zaraza

Rabljanin se testirao prije povratka u Austriju, a, kako su naveli u stožeru, epidemiolozi kažu da se najvjerojatnije radi o staroj zarazi koja se dogodila još u vrijeme dok je boravio u Austriji prije 17. ožujka. U stožeru su naveli i da je ta osoba cijelo vrijeme bila bez simptoma te da nije bila zarazna za okolinu.

Tijekom dana su istaknuli da se još radi serološki test, a o njegovim rezultatima stigao je izvještaj u večernjim satima. Utvrđeno je da je svih 17 pacijentovih kontakata negativno na koronavirus. Također, serološkim testiranjem potvrđeno je da je IgG pozitvan, što bi značilo da se radi o stečenom imunitetu starijeg datuma.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović ističe da sve ukazuje na to da je Rabljanin zarazu prebolio ranije u Austriji kao asimptomatski pacijent te da koronavirus nije širio dalje. Mićović objašnjava da je kod PCR dijagnostike pozitivan bio nalaz na jedan od tri gena te da se najvjerojatnije radi o ostacima “mrtvog” sekvencioniranog virusa u organizmu, što je i potvrđeno kasnijim dodatnim serološkim testovima. Inače, Rabljanin je testiran jer je negativan test uvjet za povratak u Austriju, a nakon što je ipak bio pozitivan, ponovno je poslan u samoizolaciju.

- Riječ je o osobi koja se 17. ožujka vratila iz Flachaua, koji je bio epicentar zaraze, a tamo je bio u kontaktu sa zaraženim ljudima, no nije imao simptoma. Po povratku u Hrvatsku dva je tjedna bio u samoizolaciji i svakodnevno se javljao svojoj liječnici, mjerio temperaturu, ali kako nije imao simptome, nije bio ni testiran. Kasnije je boravio sa svojim roditeljima koji su starije životne dobi i koji također nisu razvili simptome, a u obitelji ima i imunokompromitiranu osobu koja isto nije razvila simptome. Dakle, sve ukazuje na to da je riječ o osobi sa starom asimptomatskom zarazom koja se dalje nije širila, ali moramo biti oprezni i vršimo daljnja testiranja - rekao nam je Mićović, dodajući da će testirati i sve njegove kontakte, što je i učinjeno te su i oni svi negativni na koronu.

Nema opasnosti

Ravnatelj NZZJZ-a kaže da su se već susretali s takvim slučajevima te da nema nikakve opasnosti od širenja zaraze.

- Kao što znamo, Rab je cijelo ovo vrijeme otok bez korone, zaraza se nije širila jer je vjerojatno riječ o ‘mrtvim’ ostacima virusa. Mi u PGŽ-u još uvijek službeno kao pozitivne vodimo tri osobe, iako već duže vrijeme nemaju nikakvih simptoma - objašnjava Vladimir Mićović.

S dva nova slučaja broj oboljelih je porastao na 2249, a ukupno je ozdravilo 2130 osoba. Preminulih je i dalje 106, tako da trenutno imamo 13 aktivnih slučajeva.

Do sada je testirano 69.349 osoba, od toga 234 u posljednja 24 sata, na bolničkom liječenju je 7 osoba, a nitko nije na respiratoru.

Iako je broj umrlih od Covida-19 u Hrvatskoj 106, još jedan Hrvat je preminuo od te bolesti, ali u Nigeriji. Riječ je o muškarcu za kojeg je bilo predviđeno da se transportira posebnim zrakoplovom na daljnje liječenje u splitski KBC.

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je preminuo u ponedjeljak popodne. U tijeku su pripreme kako bi se tijelo dovezlo u Hrvatsku. Naime, aerodromi u Nigeriji su zatvoreni pa se čeka dogovor s vlastima te da se prikupi sva dokumentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:03