PLJUŠTE REAKCIJE

Račan: ‘Neka netko javi Plenkoviću da je u odlasku!‘; Kosor: ‘Ovo bi sad bilo logično, kaj ne?‘

Šeparović je zaključio da je Milanović, s obzirom na navedene stavove Ustavnog suda, od petka kada je najavio kandidaturu postupao neustavno.

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Nakon objavljenog upozorenja Ustavnog suda, uslijedile su brojne reakcije:


NOVO, 22:30 - SDP-ova Mirela Ahmetović se na X-u oglasila o izjavama Andreja Plenkovića, koji je rekao da Peđu Grbina više ne doživljava kao predsjednika SDP-a.

- Mi svi u SDP-u "ronimo" gorke suze što predsjednik kriminalne organizacije Peđu više ne doživljava kao predsjednika SDP-a.

Imam poruku za AP-a: počni se doživljavati kao bivši predsjednik Vlade i bivši predsjednik HDZ-a. Da pad ne bude suviše bolan, napisala je Ahmetović na X-u.


21:14 - Ministar vanjskih poslova Davor Božinović koji tvrdi da je odluka Ustavnog suda očekivana.

"Ova odluka je bila očekivana za sve osim za SDP i Zorana Milanovića. Drugačija ni ne može biti. Ukoliko je htio ići na izbore trebao se kandidirati kao građanin, a ne kao institucija.

Mislim da se Milanović nije kandidirao jer mu je jasno da niti s njegovom kandidaturom SDP ne bi mogao polučiti rezultat i sad se stvara umjetna, ustavna kriza. Ovo je prvi puta da je Ustavni sud morao ovako reagirati od kad pamtim. Ustav je tu potpuno jasan, ali što se nas tiče mi nastavljamo po svome", započeo je Božinović.

Božinović tvrdi kako izbor Ivana Turudića nije okidač ovakve odluke oporbe.

"Uopće ne vjerujem u tu tezu. Oni jednostavno ne mogu podnijeti činjenicu da po svim anketama loše stoje. Ovo se događa jer žele spriječiti da HDZ i treći put dobije izbore", rekao je.

Više pročitajte OVDJE.


21:04 - Šef SDP-a Peđa Grbin je za Dnevnik Nove TV otkrio kako će izgledati njegov ‘plan C‘ nakon što su odlukom Ustavnog suda da Zoran Milanović ne smije biti kandidat na parlamentarnim izborima dok je predsjednik RH. Time su propali Grbinov plan A i plan B.

- Ne smijem reći je li Zoran Milanović naš premijerski kandidat, niti da će biti mandatar, niti da će biti sljedeći hrvatski predsjednik. Ustavni sud i njegov predsjednik danas su rekli da ponovno uvodimo verbalni delikt i da postoje stvari koje da neki građani, recimo ja, ne smiju izgovoriti. A mi se držimo Ustava i zakona, pa čak i tada kada su stvari van svake pameti. Ustavni sud je rekao da mi Milanovića ne smijemo kandidirati do kraja izbornog postupka, a što će biti nakon 17. travnja, ja vam to ne smijem reći. To je taj verbalni delikt. Nakon toga smijemo što hoćemo. Ono što je činjenica jest da se danas dogodio ustavni udar i to pištoljem na vodu, rekao je Grbin i još jednom rekao da ‘rijeke pravde dolaze‘.

Više pročitajte OVDJE.


20:34 - Bivša premijerka Jadranka Kosor na X-u se osvrnula na situaciju nakon današnje odluke Ustavnog suda.

- Logično bi bilo da sad ni druge stranke, političari, ne smiju više spominjati kandidaturu ZM za premijera, kaj ne?, upitala je Kosor.


20:33 - SDP-ov Ivan Račan je na Facebooku reagirao na odluku Ustavnog suda.

- Neka netko tko ima izravnu komunikaciju s Plenkovićem mu javi da je u odlasku, napisao je Račan.


20:29 - S​plitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak kazao je u ponedjeljak kako je odluka Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti kandidat na izbornoj listi niti u kampanji istican kao premijerski kandidat stranke, katastrofalna i politički instruirana.

Građani su, kazao je Puljak, nakon desetljeća hladovine​ doznali da​ imamo Ustavni sud koji se može izravno uplesti u volju građana da biraju​ i budu birani, a Milanovića je podržao u tome što nije podnio ostavku na mjesto predsjednika RH ‘kako se HDZ-u ne bi prepustio ni pedalj vlasti‘.

​"Možete pokrasti Hrvatsku, možete imati stranku koja ​preuzme sve neovisne institucije da rade njima u korist, možete​ instalirati državnog odvjetnika koji se druži s osuđenim kriminalcima i​ to je sve bilo u skladu s Ustavom.​ Jedino što se ne može i što nije u skladu s Ustavom je kandidatura​ predsjednika Republike na izborima za Hrvatski sabor. Odlukom Ustavnog​ suda mi ne smijemo govoriti tko je naš kandidat za premijera i ja ne​smijem reći njegovo ime​", izjavio je Puljak.

Više pročitajte OVDJE.


17:54 - Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je u kako je zaključak Ustavnog suda da se predsjednik RH Zoran Milanović ne može kandidirati za premijera i ne može sudjelovati na izborima očekivan, istaknuvši kako je Milanović postigao svoj cilj da ujedini ljevicu.

"To je bila očekivana izjava, nije nas iznenadilo. Znali smo od prvog dana da će to tako biti, ali on je svoje postigao. Postigao je da ujedini ljevicu, svoj je cilj napravio", rekao je Mlinarić na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Više pročitajte OVDJE.


17:35 - Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji.

Reuters putem dopisnika iz Sarajeva prenosi da je Ustavni sud „populistu” Milanoviću poručio da, želi li biti kandidat na parlamentarnim izborima, odmah mora odstupiti s funkcije predsjednika. Tada bi vršitelj predsjedničkih dužnosti do parlamentarnih izbora bio predsjednik parlamenta, piše Reuters.

Njemačka agencija dpa piše kako je Ustavni sud „osujetio” Milanovićev plan kandidature. Dodaje se da su Milanović i premijer Andrej Plenković „žestoki protivnici” te da je predsjednik kao razlog svoga poteza istaknuo „kontroverzne pravosudne politike” premijera za koje kritičari smatraju da osnažuju korupciju u zemlji.

Više pročitajte OVDJE.


17:30 - Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je u ponedjeljak da je očekivana odluka Ustavnog suda o nemogućnosti kandidature Zorana Milanovića, dok je predsjednika RH, na parlamentarnim izborima, no, kaže, nejasna je u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanji.

"Odluka Ustavnog suda onemogućuje da predsjednik Republike istovremena bude i kandidat na izborima, to je donekle bilo očekivano i vjerujemo da će SDP, kao što je najavio, poštovati tu odluku", izjavila je Benčić za Hinu.

Međutim, dodala je, odluka Ustavnog suda nije jasna u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanjskim aktivnostima.

Više pročitajte OVDJE.


16:54 - Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon odluke Ustavnog suda kojom muj je zabranjeno da bude na SDP-ovoj listi na izborima i da sudjeluje u predizbornoj kampanji.

Na početku je čestitao Peđi Grbinu, koji je prije njega održao presicu, na nastupu.

- Rekao je sve. Sugeriram ljudima koji su mi dali podršku da budu lukavi, da se čuvaju, da paze što rade jer ih je ta gangsterska družina uzela za taoce. Meni ne mogu ništa, ali mogu njima.

- Na tipičan gangsterski način, ta grupa muljatora predvođena Šeparovića, bivšim šefom HIS-a, kad su novinari praćeni i maltretirani, postao je na kraju predsjednik Ustavnom suda, a prije toga je bio kriminalni odvjetnik koji je izvukao milijune eura sa suprugom iz Croatia osiguranja.

- Donijeli su odluku kojom prijete jednoj stranci koja se nikada nije ogriješila. Seljačine su i nepismeni. Što je tu napisano? Prijete stranci da će je uništiti, prijeti se meni. Ne znam čime, mogu mi staviti soli na rep.

- Apeliram na kolege i građane koji će na kraju presuditi ovaj puč, ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima… Moja ponuda, bit ću premijer na legalan način, moja ponuda je bila – tu sam, bit ću kandidat na izborima kao i na izborima za EU parlament, mandat sam sebi ne mogu dati, što je tu sporno? No ovo je političko nasilje.

- Oni su nepismeni gangsteri, s takvim ljudima se ne može raditi. Mandat ne mogu dati sam sebi, ali postat ću premijer na legalan način. Zašto mi ne pada na pamet da dam ostavku? Jer bi time predao vlast Jandrokoviću. Za njega ne mislim da je gangster, ali to predajem HDZ-u. Što je sljedeće? Da na minutu predam kontrolu nad vojskom i tajnim službama toj zločinačkoj organizaciji? Tko garantira da Jandroković neće odmah dati ostavku? Jer postajući PRH ne može biti na listi. Jandroković će radije biti na listi nego biti pro forma predsjednik Republike. Tko će onda biti? Ulazimo u krizu… Ustav o tome ne govori.

Više pročitajte OVDJE.


16:47 - Nakon odluke Ustavnog suda, javnosti se obratio predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Rijeke pravde dolaze, rekao je Grbin na početku presice i dodao kako SDP ima plan.

- Najvažnije što vam mogu reći: Rijeke pravde dolaze, ljudi, kakve nam darove donose. Neki su se tako uspaničili da su upotrijebili sve kumske i kojekakve veze. Rezultati će biti kao da netko puca pištoljem na vodu. Pokušali su iskoristiti da ih odluka Ustavnog suda spasi od potopa, ali neće. Građani vide što se događa. Pitali ste nas imamo li plan B. Imamo i plan C, imamo sve planove. Ali odluku Ustavnog suda moramo poštovati, to znači da ja od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera RH, ne smijem govoriti da će biti sljedeći premijer. Bar do objave izbornih rezultata. A tada ćemo to uskliknuti. Jer građani žele promjenu i bolju Hrvatsku. A na tom putu stoji jedna pravomoćno osuđena kriminalna organizacija, koji su danas izmislili ono što u Ustavu ne postoji, koji su nam zaprijetili i zapriječili nas da radimo što svaki slobodan čovjek smije, a to je govoriti.

Više pročitajte OVDJE.


16:21 - SDP-ov Ranko Ostojić se na Facebooku oglasio o odluci Ustavnog suda po kojoj Zoran Milanović ne smije sudjelovati u kampanji dok ne da ostavku na mjesto predsjednika.

- Plenkiju je zabranjeno ujutro obavljati poslove premijera, a popodne šetati po skupovima HDZ bande, napisao je Ostojić, nositelj SDP-ove liste u X. izbornoj jedinici na Facebooku.

Više pročitajte OVDJE.


15:46 Mario Radić iz Domovinskog pokreta kaže da je odluka Ustavnog suda očekivana.

- Ali Milanović se neće povući te ćemo i dalje imati nestabilnost - kaže Radić i dodaje da njima nije opcija da se pridruže toj koaliciji.

- Mi imamo svoj put i ne vidimo s njima nikakve sličnosti, zaključuje.


15:23 - Možda da sada uskoči Jadranka Kosor umjesto Milanovića - napisao je na X-u potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon reakcije Ustavnog suda.


15:14 - Dalija Orešković smatra da je Ustavni sud ‘sam po sebi ustavnopravni problem, a ne dio rješenja‘.

- Upozorenje Ustavnog suda je proceduralno dvojbeno i sklisko te je nevješto sročeno u takozvanom upozorenju. Kad bi stvarno bili vladavina prava u kojoj se drži do principa i standarda, onda bi mogli govoriti o tome da bi predsjednik prvo trebao podnijeti ostavku te se onda kandidirati, ali suludo je inzistirati ako se nismo u stanju držati propisanih normi. Ustavni sud pozvao se na članak 96. i pritom je javnost doveo u zabludu jer je krenuo s citiranjem Ustava da predsjednik države ne može obavljati drugu dužnost i da ne može biti član ni jedne političke stranke, a nadalje je sve ostalo pročitano kao dio odredbi Ustava, a ono to nije. Sve nakon te dvije rečenice je plod interpretacije, a ne ustavnopravno pravilo - govori Orešković koja smatra da se ovime Ustavni sud uključio u kampanju.

- Očito je da HDZ neće mirnim putem predati vlast - zaključila je.

Anka Mrak Taritaš drži da je Ustavni sud otišao korak dalje od onog što je pretpostavljala da će reći.

- Očekivala sam da će reći da Milanović ne smije biti kandidat za premijera na listi, ali da će reći da se u kampanji njegovo ime ne smije spominjati, to nisam očekivala. Primijetila sam također da nije bilo izdvojenog mišljenja i da je jedan sudac bio protiv ovog upozorenja, a dvoje je otišlo prije početka glasovanja. Ustavni sud se, očito, uključio u kampanju - kazala je Mrak Taritaš.


15:02 - "Ne možete ga zaustaviti. Što god izvodili. Rijeke pravde dolaze! Izlit će se u proljeće!", poručio je bivši saborski zastupnik Gordan Maras na Facebooku nakon odluke Ustavnog suda.


14:45 - Božo Petrov, predsjednik Mosta, kaže da je to bila očekivana odluka.

- Jako je dobro znao što će biti, nije on glup čovjek. Ono što je mene više zabavilo je panika u redovima HDZ-a. To me malo više zabavilo zadnjih dana, ali odluka Ustavnog suda bila je u potpunosti očekivana - ako se želite uključiti u parlamentarne izbore, morate podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Vjerujem da je to logično i da je Zoran Milanović sve to znao i izračunao. Zašto je to napravio? Da podigne rejting SDP-a - rekao je Petrov.


14:30 - IDS je u ponedjeljak pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju godinama gradimo.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus upozorio je na potencijalnu štetu koju najava Milanovića da će se kandidirati kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, u vrijeme dok obnaša funkciju predsjednika svih građana, može imati na demokratske procese u Hrvatskoj.

"Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika", rekao je Paus.

U 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su nam Istra i Kvarner na prvom mjestu, ali u drugim dijelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama, dodao je.

Istra i Kvarner najrazvijenije su regije u Hrvatskoj zahvaljujući usmjerenoj strategiji razvoja te konstruktivnom radu i trudu svih političkih aktera, a ne politiziranjem i traženjem rupa u zakonima. Ono što smo postigli u našim regijama želimo za cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je da djelujemo unutar okvira razvijenog demokratskog društva, poručio je Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:46