LADISLAV ILČIĆ

‘Račun za struju najmanji je trošak mog kućanstva, u Bruxellesu ću pokušati srediti da tako bude svima u RH!‘

Na pitanje na što će trošiti trostruko veću plaću od ove glazbenika, Iličić odmahuje rukom
Ladislav Ilčić
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Baš kako je najavila u predizbornoj kampanji za parlament EU, Ruža Tomašić je, nakon dvije godine mandata, zastupničko mjesto u Bruxellesu prepustila Ladislavu Ilčiću iz Hrasta.

U četvrtak u 11.30 sati, mjesto zastupnika predala je Ladislavu Ilčiću, čiji službeni mandat europarlamentarca počinje s 1. srpnjem. Ilčić u Bruxelles odlazi s dvije stranačke iskaznice, one Hrasta i Hrvatskih suverenista.

Političari bez stavova

Ladislav Ilčić je zadovoljan. Zna da neće biti lako naslijediti jaku Ružu Tomašić, ali ne manjka mu samopouzdanja. Na pitanje hoće li iskoristiti mandat za promicanje svojih tvrdih konzervativnih stavova, Ladislav Ilčić za Jutarnji kaže da se nema namjeru baviti onime što nije u agendi Parlamenta EU, a obiteljska politika to nije.

- Vidjeli smo ovih dana da se neki europarlamentarci otišli u Bruxelles samo kako bi se bavili ideološkim pitanjima, nametnuti svoju ideološku matricu svim državama, što je izrazito štetno - komentira izvješće Predraga Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu žena.

Ilčića često etiketiraju kao isključivog.

- Danas su prisutni političari bez stavova i ponavljaju ono što javnost govori. A kad netko ima svoj stav, određeni ga dio javnosti unaprijed pokušava pri(o)kazati isključivim. Ja to nisam. Pluralno društvo podrazumijeva ljude različitih stavova koji žive zajedno - decidiran je. U Parlamentu će biti u grupi konzervativaca i reformista. Nastavit će i posao Ruže Tomašić u ribarstvu.

- Fokus će mi biti na tisućama izazova koje pruža Parlament EU. Tamo se puno može učiniti za Hrvatsku, jer se u Bruxellesu određuje 70 posto zakonodavstva koje u konačnici u Hrvatskoj stupi na snagu - kaže Ladislav Ilčić za Jutarnji.

Velike kontroverze

Želja mu je uključiti se i u rad Odbora za industriju, istraživanja i energetiku. Varaždinci Ilčići jedni su od pionira niskoenergetske gradnje obiteljskih kuća, račun za struju im je najmanji trošak kućanstva.

To je ono što će, putem Parlamenta EU, pokušati ishoditi za cijelu Hrvatsku.

Budući parlamentarac je Varaždinac, diplomirani glazbenik zaposlen u Simfonijskom orkestru HRT-a.

Ladislav Ilčić jedan je od najpoznatijih hrvatskih konzervativaca, a njegove su izjave, poput one da nikad nije masturbirao jer je "masturbacija zlorabljenje seksualnosti" i da je "zdravstveni odgoj opasniji od komunističkog progona"... izazvale velike kontroverze.

Ilčić u Parlament EU odlazi kao veliki zagovornik kune "jer su sve zemlje slične Hrvatskoj pokazale da je uvođenje eura za njih bilo loše".

Ilčić ima šestero djece od 4 do 22 godine. Obitelj neće s njim u Bruxelles, nego će on svaki vikend doma. Na pitanje na što će trošiti trostruko veću plaću od ove glazbenika, odmahuje rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:05