IZ BRUXELLESA REPORTER JUTARNJEG A. PALOKAJ

'RADI SE O KRIVOJ INTERPRETACIJI. TO SE NEĆE OSTVARITI' Doris Pack o uvođenju monitoringa za Hrvatsku nakon ulaska u EU

Izjava uglednog zastupnika njemačkog Bundestaga i šefa Odbora za europska pitanja Gunthera Krichbauma da će Njemačka zatražiti uvođenje klauzule o monitoringu Hrvatske i nakon članstva nije naišla ni na odobravanja niti na razumijevanje u Bruxellesu i među diplomatima država članica.

Čak i kolege iz redova njemačkog CDU-a ne slažu se s tom idejom. Doris Pack, zastupnica CDU-a u Europskom parlamentu, rekla je u telefonskom razgovoru za Jutarnji list da je to samo jedna “bivša privatna ideja”, ali je dodala da ne postoji šansa da se ona ostvari.

- Razgovarala sam s kolegom Krichbaumom. Mislim da se radi o krivoj interpretaciji. Za Hrvatsku postoji mehanizam monitoringa do članstva i to je to. Nakon toga više nema mogućnosti za daljnji monitoring - rekla je Doris Pack koja se, kao i ostale njezini kolege, prije par tjedana u raspravi u Europskom parlamentu oštro protivila bilo kojoj ideji o monitoringu Hrvatske nakon članstva.

Bernd Poselt, zastupnik njemačkog CSU-a u Europskom parlamentu, rekao je kako je izjava Krichbauma “potpuno neprihvatljiva” i čak poručio kako je “sramota za Bundestag da, za razliku od Europskog parlamenta i 24 države članice, još nije ratificirao hrvatski pristupni ugovor”.

Diplomati država članica EU koje smo uspjeli kontaktirati danas poslijepodne izrazili su iznenađenje izjavom Kirchbauma i rekli da je njegova ideja “potpuno suprotna od stava koji njemačka vlada ima u svim raspravama o Hrvatskoj u tijelima EU”.

- Upravo Njemačka stalno upozorava da se ne smije dopustiti ponavljanje slučaja Rumunjske i Bugarske. Upravo su Nijemci inzistirali da se nad Hrvatskom vrši strogi monitoring tijekom pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu i prije članstva kako ne bi bilo potrebe za bilo kakvim mehanizmima nadzora nakon članstva. Upravo je Njemačka inzistirala da Hrvatska bude potpuno čista prije ulaska u EU. Ne vjerujem da je došlo do takvog preokreta da bi sada njemačka vlada podržala takvu ideju - rekao je Jutarnjem listu visoki diplomat jedne EU države.

Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Stefana Fülea, u telefonskom razgovoru iz Tunisa je poručio kako “Europska komisija ne vidi razlog komentirati izjave pojedinca i treba pričekati zadnji izvještaj Komisije koji će biti objavljen 26. ovog mjeseca”.

Njemačka ostaje pri ugovoru, neće tražiti monitoring

ZAGREB/BERLIN - Njemačka ostaje pri onome što je zapisano u hrvatskom pristupnom ugovoru s Europskom unijom, nasuprot nagađanjima o mogućnosti naknadnih promjena, odnosno uvođenju monitoringa kao uvjeta za ratifikaciju pristupnog ugovora u Njemačkoj, potvrdilo je danas za Hinu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Vrijedi ono što je dogovoreno u okviru pristupnog ugovora između Europske unije i Republike Hrvatske", rečeno je Hini iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:28