'I UMIROVLJENICI TRAŽE POSAO'

Radije će uzeti otpremninu nego dobivati veću mirovinu

 Srećko Niketić/Cropix

ZAGREB - Ako zaposlenik s prosječnom hrvatskom neto plaćom dobije otkaz kao višak pet godina prije redovnog umirovljenja, njegova će otpremnina biti oko 160.000 kuna. Mirovina će mu biti 1870 kuna, što je 477 kuna manje nego da je otišao u redovnu mirovinu.

U većini slučajeva takvi radnici na bilo koji način pokušavaju iznuditi otkaz ili se dogovoriti s poslodavcem, jer im je draže uzeti toliku gotovinu nego imati nešto veću mirovinu.

Otpremnine jeftinije

Poslodavcu je to također u interesu jer mu je jeftinije platiti otpremninu nego plaću i sva davanja za još pet godina rada. A najveći gubitnik je država, koja nema prihoda od poreza i doprinosa od isplaćene otpremnine, nema budućih prihoda od poreza i doprinosa iz plaće, a povećavaju joj se rashodi jer od prvog dana nakon prestanka radnog odnosa ima obvezu isplate mirovine.

Umirovljenici i posao

Ta jednadžba, zaključak je jučerašnjeg okruglog stola o temi “I umirovljenici traže posao”, održanoj u sklopu projekta Analiza mirovinskog sustava, najzornije prikazuje kritično stanje u kojem se nalazi hrvatski mirovinski sustav.

Zbog krize još i gore

Kriza samo zaoštrava problem - od 2006. do 2010. godine broj korisnika starosnih mirovina smanjen je za 11,6 posto, dok je broj korisnika prijevremenih starosnih mirovina povećan čak 3,5 puta!

U Europskoj uniji zaposlenost starijih od 55 godina povećana je od 2000. do 2009.godine sa 39,7 na 49,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:25