UDAR NA ŠERIFE

Radikalan prijedlog Mosta: Načelnici naselja s manje od 5000 stanovnika trebali bi biti volonteri

U Hrvatskoj trenutačno ima oko 400 takvih općina i gradova, a svoju upravu prenijeli bi većim središtima
Nikola Grmoja
 Davor Pongračić/Cropix

Paralelno s Ministarstvom pravosuđa i uprave, koje će do kraja rujna predstaviti izmjene triju zakona koji će brutalno smanjiti broj izabranih dužnosnika već na lokalnim izborima 2021. godine, prijedlog izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi izradio je i Most, te je prijedlog, kažu, uputio u saborsku proceduru.

Dok Vlada predlaže ukidanje funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim jedinicama lokalne samouprave, osim u županijama i gradovima s više od 35 tisuća stanovnika, te smanjenje ukupnog broja vijećnika i zastupnika u općinskim, gradskim i županijskim skupštinama za ukupno 20 posto, čime bi se postigle uštede od ukupno sto milijuna kuna - Mostov prijedlog je puno radikalniji.

Manje zastupnika

Osim što, jednako kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave predlažu smanjenje broja predstavnika u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama za dvadeset posto, odnosno dvije tisuće manje nego što ih trenutačno ima, mostovci predlažu da čelnici gradova i općina koje broje manje od pet tisuća stanovnika svoje dužnosti obavljaju isključivo volonterski - pro bono.

“A takvih je blizu 400 općina i gradova”, tvrde iz Mosta.

Također, predlažu da općine i gradovi do 5000 stanovnika “nemaju upravu, već da za njih poslove obavljaju veliki gradovi, sjedišta županija ili drugi gradovi kojima gravitiraju - uz suglasnost Vlade”.

Most predlaže i puno lakše raspisivanje lokalnih referenduma - on bi se morao raspisati kada bi to zatražilo 10, umjesto sadašnjih 20, posto birača upisanih u birački popis neke općine ili grada.

“Osim toga, propisuje se potrebna većina - najmanje 25 posto od ukupnog broja birača upisanih u popis birača u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave za donošenje odluka, umjesto (trenutnog) uvjeta da na lokalnom referendumu mora sudjelovati više od 50 posto birača u jedinici lokalne, odnosno regionalne samouprave”, stoji u Mostovom prijedlogu izmjene zakona.

Vjerojatno najradikalniji prijedlozi Mosta odnose se na ograničavanje mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi lokalni “šerifi” mogli na vlasti biti maksimalno osam godina - dva uzastopna mandata, te postupno “razvlaštenje” županija, što bi bio prvi korak prema njihovom potpunom ukidanju.


Osnivačka prava

Most, naime, predlaže uvođenje novog članka zakona, koji bi propisao da na temelju odluke predstavničkog tijela gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika i gradovi sjedišta županija na svom teritoriju mogu obavljati i poslove iz djelokruga županije.

“Za obavljanje tih poslova gradovima pripadaju prihodi razmjerni preuzetim poslovima, u skladu sa zakonom. Uz obavljanje određenih poslova iz djelokruga županije, gradovi preuzimaju i osnivačka prava nad ustanovama i drugim pravnim osobama koje su vezane uz obavljanje tih poslova.

Preuzimanje poslova iz djelokruga županije od velikog grada, odnosno grada sjedišta županije, regulira se ugovorom” stoji u Mostovom prijedlogu.

- Time bi veliki gradovi mogli “razvlastiti” županije i od njih preuzeti bolnice, škole i druge ustanove i funkcije.
Županija bi ostala samo prazna školjka, koju bi se potom, u drugom koraku, jednostavno moglo ukinuti - poručio je za Jutarnji list politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:17