PROTIV UVOĐENJA EURA

RADIKALNA DESNICA I KONZERVATIVNE UDRUGE PLANIRAJU NOVI UDAR NA VLADU I PREMIJERA PLENKOVIĆA U pripremi još jedna referendumska inicijativa

 
Pero Kovačević, Bernardica Juretić Rožman, Ladislav Ilčić, Hrvoje Zekanović, Ruža Tomašić, Željko Sačić, Marijan Pavliček, Jure Vujić
 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatska desnica i konzervativne udruge planiraju novi udar na Vladu i premijera Andreja Plenkovića, i to pokretanjem nove referendumske inicijative - protiv uvođenja eura i za zadržavanje kune.

Najavio je to jučer Hrvoje Zekanović, čelnik Hrvatskih suverenista, koji su u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog predstavili programske smjernice za iduće parlamentarne izbore.

- Naša je zadnja! Jeste li spremni reći “ne” Andreju Plenkoviću? Ne mislim samo na izborima, vrlo brzo ćemo voditi referendumsku bitku za hrvatsku kunu koja predstavlja zadnju obranu suvereniteta države! - grmio je Zekanović, popraćen uzvicima “Izdajnik” koji su bili upućeni premijeru.

Zekanovićeva izjava u skladu je i s njihovim programskim smjernicama. U devetoj točki, koja se odnosi na monetarnu politiku, navodi se kako su protiv ulaska u eurozonu jer je “kuna posljednji bastion suvereniteta”, zalažu se i da se odmah zaustavi postupak ulaska u Europski tečajni mehanizam II. (čekaonica za euro), za što je Vlada već poslala pismo namjere, a uvođenje zajedničke europske valute jedna je od najvažnijih točaka programa Plenkovićeve Vlade.

Međunarodni ugovor

Hrvatski suverenisti u svojim programskim smjernicama zalažu se i za promjenu Ustava, jačanje referendumske demokracije i redefiniranje odnosa s Europskom unijom, odnosno žele ponovno pregovarati o temeljnom ugovoru s EU. To je zapravo ključno pitanje u njihovoj suverenističkoj politici u kojoj žele “vratiti dostojanstvo Saboru”. Naime, Hrvatska se u Ugovoru o pristupanju EU obvezala uvesti euro kao zajedničku valutu, riječ je o međunarodnom ugovoru koji se prema mišljenju ustavnopravnih stručnjaka ne može mijenjati referendumom, nego samo pregovorima. Hrvati su imali i referendum o ulasku u EU, pa zbog toga premijer smatra da je istodobno održan i referendum o ulasku u eurozonu te da poseban referendum o uvođenju zajedničke europske valute nije potreban.

Hrvatska pak nije, kao neke druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Danske, tražila izuzeće o ulasku u eurozonu. No, s druge strane, Švedska, koja je imala obvezu uvođenja eura, to nikada nije učinila nakon što su građani na referendumu većinom glasova odbili eurozonu i zadržali švedsku krunu. Švedska je, naime, našla rupu u procesu pristupanja eurozoni jer je za ulazak u “čekaonicu eura” (ERM II) potrebno da sama država članica EU to dobrovoljno zatraži, a Šveđani to nikada nisu ni zatražili, za razliku od Hrvatske koja bi mogla u ERM II ući već sredinom ove godine, a euro uvesti već 2023. ili najkasnije 2024.

Zato Suverenisti traže da Plenković odmah zaustavi proces pristupanja ERM II, da se nakon toga pokrene široka javna rasprava o uvođenju eura, a tek ako do toga ne dođe, onda će početi prikupljati potpise za referendum, računajući na to da zadnja istraživanja govore kako je većina Hrvata protiv uvođenja eura, iako smo već sada visokoeuroizirana zemlja i uvođenje eura, prema brojnim ekonomskim stručnjacima, može nam donijeti puno toga korisnog, prvenstveno niže kamate, ukidanje valutnog rizika i smanjenje troškova konverzije.

- Prvo, Plenković je kriomice pokrenuo ERM II, o tome se nije raspravljalo ni u Saboru, nije bilo javne rasprave, nego se lomilo preko leđa. Drugo, u hrvatskoj državi narod ima vlast, imamo institut referenduma i ako narod sutra na referendumu kaže da je za hrvatsku kunu, onda je to obvezujuće za Vladu - kaže za Jutarnji Hrvoje Zekanović.

Široki savez protiv eura

Na našu opasku da bi Ustavni sud teško dopustio referendum na kojem se odlučuje o pitanjima iz potpisanog međunarodnog ugovora, odgovara kako ne postoji ni jedan međunarodni dokument, niti jedna vlada koja može biti snažnija od jasne volje građana, i to su rekli i ustavnopravni stručnjaci, a međunarodni ugovor je podložan izmjenama.

- Međutim, ima i lakša varijanta za Plenkovića, a to je da odmah zaustavi proces pristupanja ERM II te da pokrene javnu raspravu u kojoj ćemo sučeliti sve negativne i pozitivne strane uvođenja eura. Ja smatram da je to štetno, ali idemo sučeliti argumente o ovoj važnoj temi i onda će hrvatski narod morati uzeti stvar u svoje ruke. Mi samo želimo da narod o tako važnom pitanju kaže ono što misli, a ako bi narod rekao da je za euro, zašto ne, idemo ga uvesti - poručuje Zekanović.

Za referendum o uvođenju eura zalaže se i Most, o tome su govorili i zastupnici Marin Škibola i Ivan Lovrinović, čak i SDP smatra kako Hrvatska nije još spremna za uvođenje eura, a novi predsjednik Republike Zoran Milanović, iako nije protiv eura, nije a priori ni za te traži širu javnu raspravu. Za referendum se zalaže i Miroslav Škoro, koji je bio i gost na skupu Suverenista u Lisinskom, a Zlatko Hasanbegović je protiv uvođenja eura. I oporbena petorka u HDZ-u smatra da Hrvatska još nije spremna za uvođenje eura.

Suverenistički program: Antifašizam izbaciti iz Ustava, a manjinske liste ukinuti

“Dosta je srpsko-hrvatske trgovačke koalicije”, poručio je predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović na predstavljanju programa stranke. Programske smjernice podijeljene su u čak 16 točaka. Zalažu se da svima u osobnim dokumentima za nacionalnost piše “Hrvat”, traže i oduzimanje otetog u privatizaciji, da se iz Ustava izbaci antifašizam te zakon o lustraciji. Žele i promjenu izbornog zakona u kojem nema posebnih manjinskih lista, u kojem ima više mjesta za dijasporu, tri preferencijalna glasa i dopisno glasanje. Traže i procesuiranje ratnih zločina, blokadu Srbije pri ulasku u EU dok ne plate ratnu štetu i dok se ne pronađu nestali, jaču kontrolu granice i bližu suradnju sa zemljama Višegradske skupine.

Na skupu u Lisinskom bili su i predstavnici ostalih desnih opcija koje bi mogle koalirati - Miroslav Škoro, koji je dobio i najveći pljesak, te Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović. Predstavnika Mosta nije bilo.

- S Mostom nismo obavili nijedan politički razgovor, ali mi smo spremni za suradnju sa svima u našem političkom spektru koji pristaju na jasna svjetonazorska načela - poručuje Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:55