VREMENSKA PROGNOZA

Radikalna promjena vremena je na vidiku: Temperature drastično padaju, a bit će i snijega

U nedjelju bi se temperature mogle spustiti i do 1 Celzijev stupanj.

Arhivska fotografija

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

- I u nastavku radnog dijela tjedna temperatura iznad prosjeka, uglavnom bez jutarnjih temperaturnih minusa, no u srijedu mjestimice magla. S povremeno umjerenim jugozapadnjakom i još jačim jugom dolazit će i sve više oblaka iz kojih će ponegdje biti i kiše, koja će još samo u srijedu uglavnom izostati.

Od četvrtka nestabilnije, ponegdje uz kišu, češću i intenzivniju u dane vikenda, kada je moguća i grmljavina. Jugozapadnjak i jugo će zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, mjestimice i olujna, pri čemu će zahladiti, pa je ponajprije u gorju moguć i snijeg, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- U srijeda na istoku Hrvatske neuobičajeno toplo. Kako će vjetar biti slab, ujutro je mjestimice moguća magla, a danju uz obilje sunčanih sati temperatura će porasti i do 18 °C. Proljetni ugođaj vladat će i u središnjoj Hrvatskoj - danju uz barem djelomice sunčano vrijeme i popodnevnu temperaturu od 15 do 18 °C. No, jutro prohladno, temperatura od 1 do 4 °C, a mjestimice će i magla smanjivati vidljivost.

Magla je vjerojatna i po kotlinama gorske Hrvatske, ali i na moru sjevernog Jadrana, osobito uz zapadnu obalu Istre. Na zapadu zemlje bit će najoblačnije, a postoji i mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Jutarnja temperatura zraka u gorju od -2 do 3 °C, na obali između 5 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji sunčanije i danju toplije, ali ujutro je u unutrašnjosti ponegdje moguć i mraz, ponajprije u sinjskoj kotlini. Vjetar većinom slab pa će mjestimice biti jutarnje magle. Popodne će pak samo prolazno puhati do umjeren sjeverozapadnjak, stoga i more mirno ili tek malo valovito.

I na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike - prevladavat će sunčano vrijeme uz slab, popodne do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak te najvišu temperaturu zraka oko 15 °C., prognozira Jurković.

Od četvrtka nestabilnije, iako do subote još razmjerno toplo

- Od četvrtka nestabilnije i oblačnije, mjestimice uz kišu, osobito u dane vikenda kada na Jadranu lokalno može i zagrmjeti. Puhat će jugo, umjereno, od petka ponegdje i jako, a u subotu vjerojatno lokalno i s olujnim udarima. Jutra malo toplija, a dnevna temperatura bez znatnije promjene.

I na kopnu idući dani vrlo nestabilni, oblaka će biti sve više, mjestimice i kiše, ali uz jugozapadnjak temperatura će i dalje biti iznadprosječna. Tijekom oblačne i kišovite subote okreće na sjeveroistočnjak s kojim će zahladiti, pa je ponajprije u gorju moguć i snijeg, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prema prognozi DHMZ-a, u nedjelju se očekuje snijeg u većini Hrvatske, pa i u dijelovima Dalmacije. Očekuje se i značajan pad temperature. U nedjelju bi se temperature mogle spustiti i do 1 Celzijev stupanj.

image

Vremenska prognoza za nedjelju

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:11