POSAO IZ SNOVA

Radili bi za plaću od 17.000 kuna i odlučivali o sukobu interesa, a nisu pročitali ni važeći zakon!

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Kako profućkati priliku za posao iz snova koji garantira iznadprosječnu plaću od 14 do 17 tisuća kuna u sljedećih pet godina? Odgovor na to pitanje dala je danas jedna od kandidatkinja za novog člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Katica Damjanović, koja nije rekla čime se bavi, pred članovima saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove pojavila se mrkog pogleda, a na pitanje smatra li da je postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa dobar, odgovorila je da ga uopće nije pročitala. Žena je mrtva-hladna priznala da i ne zna što bi joj bio budući posao. Naravno, nakon toga Odbor za nju više nije imao pitanja, ostali koji su slušali razgovore susprezali su smijeh, a bilo je i onih koji su bili uvjereni da je riječ o skrivenoj kameri.

Slušala konkurenciju

Članovi saborskog Odbora danas su se naslušali svega. Prvog dana ispitali su 27 od ukupno 123 kandidata za četiri člana i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U nekim trenucima nije se moglo odrediti imaju li veću tremu saborski zastupnici ili kandidati koje su ispitivali. Bilo im je neugodno do te mjere da je prvih nekoliko kandidata ispitivao uglavnom predsjednik Odbora Šime Lučin. Poslije su se uključili i ostali, s time da zastupnik Laburista, Mladen Novak, nije postavio ni jedno pitanje, a HDZ-ovka Martina Dalić postavila je samo dva i nakon toga otišla na sjednicu svog Kluba zastupnika.

Bilo je i kandidata koji su zakasnili na razgovor za posao pa se pauza koja je trebala trajati 10 minuta produžila na pola sata. Ima li smisla Povjerenstvo i kako biste definirali sukob interesa, što bi bile vaše ovlasti, biste li prijavili premijera ili predsjednika da znate da je u sukobu interesa, je li dobar postojeći Zakon, što vas je motiviralo, bojite li se ovlasti..., samo su neka od pitanja na koja su odgovarali kandidati. Neki od njih u razgovoru su briljirali, ali bilo je i onih koji su otkrili da zapravo i ne znaju zašto su došli. Prva je pred Odbor za imenovanja sjela Dubravka Bašljan. I najbolje je prošla jer za nju pitanja gotovo i nije bilo. A ona je, jedina od kandidata, odlučila provjeriti kakvi su joj protukandidati. Nakon što je njezin intervju završio, ostala je u dvorani poslušati što ima reći konkurencija.

Bilo je i onih kandidata koji su za iznimne rezultate u poslu navodili svoje glasovne mogućnosti. Odvjetnica iz Varaždina, Biljana Čamovski, navela je da je bila operna pjevačica koja je zbog obitelji odlučila postati odvjetnica. A saznali smo i to da je gospođa protiv dekriminalizacije lakih droga jer se “od marihuane lako dođe do heroina”. Želimir Čečura odlučio se prijaviti za člana Povjerenstva jer smatra da može pomoći da ovo društvo bude bolje, a edukacija mu ne bi bila nikakav problem.

- Nije mi bio problem biti dragovoljac kad je trebalo pa zašto bi mi bilo ovo - pojasnio je Čečura.

Citirao Papu

Ivan Zvonimir Galić, pak, nije zadovoljan sadašnjim poslom i iskreno priznaje da mu je visoka plaća bila jedan od glavnih motiva za prijavu. Visoka primanja bila su jedan od motiva i pjesniku iz Zadra, Nebojši Gunjeviću, koji je otkrio i da je vjernik te citirao pokojnog papu Ivana Pavla II. S druge strane, Ivko Gavranić, sadašnji šef Policijske postaje Hvar, nakon 24 godine karijere u policiji sada želi raditi za “opće dobro”.

Načelnik je rekao kako se susretao s optužbama za sukob interesa i to kod načelnika Općine Jelsa i gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića. Josip Begović, jedan od prvih koji su istraživali ratne zločine u Osijeku, Odboru nije želio reći za koju korporaciju trenutno radi, no nije mogao izbjeći reći da radi na ugovor o djelu te da je dvaput zamrzavao mirovinu. Uvjeren je kako bi u Povjerenstvu trebale sjediti "apolitične osobe koje će donositi neprijeporne odluke".

Kandidat Mario Bartolec na natječaj se javio jer posao u Povjerenstvu smatra "vidom napredovanja". Iako bi rado napredovao, Bartolec je uvjeren kako po zakonu zastupnici u Saboru ne mogu biti članovi Nadzornog odbora državnih poduzeća, čime je pokazao da se za razgovor i nije baš pripremio.

Nepogrešivi političari

Nikša Bjelajac ustvrdio je kako smatra da svaki zaposlenih treba svakih pet godina mijenjati tvrtku u kojoj radi kako se ne bi uljuljkao u postojeći posao, a ustvrdio je i kako se na natječaj nije javio isključivo zbog novca, već i zato što želi raditi na spriječavanju sukoba interesa. Ipak, ovlasti koje su na raspolaganju članovima Povjerenstva smatra prevelikima. Goran Bukan, s druge strane, teško da bi mogao samostalno raditi u Povjerenstvu, jer za njega su političari, barem je tako ustvrdio - nepogrešivi.

- Ne vidim razloga, kako bi zakon bio loš ako su ga većinom glasova donijeli zastupnici - zaključio je Bukan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:42