INTERVJU

Radimir Čačić: U našem mandatu moramo zaposliti 120.000 radnika

Tržište stanova može spasiti samo model jamstvenog fonda, kakav predlažem u POS-u plus
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - “Apsolutno nebulozno”, komentirao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a , posljednju ideju iz Vlade da se zamrlo tržište stanova oživi subvencioniranjem kamata na kredite u prve četiri godine. Bila je to samo posljednja u nizu kritika HNS-ova čelnika na gospodarske mjere vlade Jadranke Kosor. Čačić je u Kukuriku koaliciji jedan od ključnih autora ekonomskih poteza koalicije za vrijeme kad osvoji vlast.

Milijarde iz EU fondova

• Premijerka Kosor nedavno je obećala 150 tisuća novih radnih mjesta. Što vi obećavate?

- U mandatu sljedeće vlade nužno je otvoriti 120 tisuća novih radnih mjesta. Naravno, ne na način kako to radi ova vlada, koja je u protekle dvije godine izgubila 170 tisuća radnih mjesta, a u sljedećih 10 mjeseci obećala otvoriti 150 tisuća. Nužno je današnji udio od oko 50 posto zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu podići na 60 posto. Europa ih danas ima 70 posto.

• Super! Kako ćete to napraviti?

- Treba nam snažan gospodarski rast, barem četiri posto prosječno u mandatu, a to se postiže i otvaranjem investicijskog ciklusa uz uključivanje kapitala svih boja i mirisa. Treba privući strani komercijalni kapital i ohrabriti domaći. Kapital EU fondova koji je moguće povući za investiranje u hrvatsko gospodarstvo tijekom mandata sljedeće vlade iznosi oko 8 milijardi eura. Naravno, pretpostavka je da vlada ima sposobnosti ponuditi projekte koji će ga privući.

• I opet super. Ali kako ćete ga privući?

- Predložili smo model 4 razvojne poluge koje mogu odmah pokrenuti gospodarski rast i zapošljavanje - turizam, energija, infrastruktura s naglaskom na željeznice i ekologija. Vlada ga je prepoznala i podržala, ali nije pokazala sposobnost realizacije. Uloga političara nije trošenje tuđeg novca nego stvaranje pretpostavki i pozitivne klime za ulaganje kapitala izvan budžetskih okvira. Ova vlada uporno izlazi s velikim investicijskim projektima koji bi se financirali iz proračuna , ali ni to ne uspjeva realizirati osim naslijeđenog projekta autocesta u kojem su dinamiku gradnje spustili sa 100 na 25 kilometara godišnje, a cijenu kilometra podigli sa 5 na 10 milijuna eura nalazeći u tome prostor za korupciju koja se ovih dana razotkriva.

• Najglasniji ste u kritici stambene politike. Što nije u redu s posljednjim modelom subvencioniranja kamata na stambene kredite?

Model za jedan stan

- Nepromišljen je i nedorađen. Pokušavaju sa 22 milijuna kuna pokrenuti tržište koje ima 10 do 30 tisuća neprodanih stanova i na kojemu su zamrznute milijarde. No, niti prethodni modeli im nisu bili uspješniji. Svojedobni tzv. Šuker-Dropulić model, prodao je jedan stan, i to osobi koja radi u ministarstvu. U drugome, kojim su subvencionirali cijenu kvadrata sa sto do 300 eura, prodali su 66 stanova, a o dva još pregovaraju.

Grijesi bivše ministrice

• Što vi nudite?

- Mislim da je potpuno očito kako je nužan model jamstvenog fonda, ponuđen kroz POS plus. Tim fondom dajemo ljudima sigurnost da neće izgubiti stan eventualnim gubitkom posla. I subvencioniranje kamata koje sam predložio u POS-u plus može biti korisno, ali mora biti nepovratno.

• Bivša ministrica Marina Matulović Dropulić kaže da je rješenje u tržištu najma. Slažete li se s tim?

- Bivša ministrica nema pravo glasa. Zaustavljanjem, a ne razvojem POS-a, sprečavanjem i neprihvaćanjem prijedloga koje dajem, snažno je doprinijela današnjem katastrofalnom stanju.

Kad je riječ o najmu, naš ga porezni sustav ne potiče. Za početak, oni koji bi uložili u kupnju ili gradnju stanova za najam nemaju pravo na povrat PDV-a, za razliku od onih koji ulože u poslovne prostore. Ključ je u tome da damo pravo na povrat PDV-a onima koji se bave iznajmljivanjem stanova kao gospodarskom djelatnošću, dajući im i pravo na korištenje POS-ovih stimulansa, sve dok iznajmljuju taj stan ili dok ne prođe rok amortizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:22