SASTAVLJANJE VLADE

Radin: ‘Manjine trebaju imati barem jednog svog ministra s pravim resorom‘

HDZ im je dan nakon izbora ponudio mjesto ministra bez portfelja koji bi se bavio isključivo manjinskim pitanjima
Furio Radin
 Ranko Suvar/CROPIX

Predstavnici nacionalnih manjina sigurno će imati jednog ministra u Banskim dvorima, a u četvrtak u 14 sati na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem napokon će se dogovoriti na koji će način sudjelovati u 15. hrvatskoj Vladi koju će ponovno slagati Plenković, koji je već dan nakon izborne pobjede skupio dovoljan broj potpisa s kojima može dobiti mandat za sastavljanje Vlade od predsjednika Zorana Milanovića.

HDZ im je dan nakon izbora ponudio mjesto ministra bez portfelja koji bi se bavio isključivo manjinskim pitanjima, spominje se da bi taj ministar imao ili svoj ured ili jednu od uprava u ministarstvima koja bi se bavila isključivo tim pitanjima, pa je moguće da će to zadovoljiti predstavnike manjina iako je nakon neslužbenog sastanka njihova Kluba zastupnika zaključeno da traže jedno konkretno ministarstvo. No ako ne budu dobili resor, s obzirom na to da će Vlada biti manja nego dosadašnja i imat će maksimalno 15 ministarstava, mogli bi dobiti i mjesto potpredsjednika Vlade za društvena i manjinska pitanja, slično što je bio dobio i tadašnji predstavnik SDSS-a Slobodan Uzelac u Vladi Jadranke Kosor. Budući da je SDSS sa svoja tri zastupnika najveća manjinska stranka, očekuje se da će netko iz srpske nacionalne manjine dobiti to mjesto u Vladi.

Logično rješenje

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac već je otklonio mogućnost da upravo on bude ministar ili potpredsjednik Vlade, pa se kao logično rješenje nameće Boris Milošević, koji je ponovno izabran na listi SDSS-a za Sabor, a koji je već sudjelovao u radu prijašnjih Vlada kao pomoćnik ministra uprave, SDP-ovca Arsena Bauka, a kasnije i Mostove ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović.

image
Milorad Pupovac
Bruno Konjevic/CROPIX

Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine koji je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora bio potpredsjednik Sabora, kaže za Jutarnji da bi njihovi predstavnici svakako trebali dobiti ministra s resorom.

- Manjine trebaju imati barem jednog ministra s pravim resorom koji bi trebao pripadati većinskoj manjini i nekoliko drugih uloga u Vladi, a sve to se treba definirati s mandatarom. Nemojmo zaboraviti da su u prošlosti manjine imale i potpredsjednika Vlade i nije bilo nikakve kontroverze oko toga - kaže Radin.

O resoru koji bi mogli dobiti predstavnici manjina u srijedu nitko nije htio konkretno govoriti dok se to ne dogovori na sastanku s premijerom u četvrtak, ali poznato je da su manjinski predstavnici, točnije SDSS-ovci, i u ovoj Vladi imali mjesta državnih tajnika i pomoćnika u ministarstvima uprave, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, kao i zamjenicu državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Sada se zasigurno zna da će predstavnici manjina ponovno imati i svog potpredsjednika Sabora. Kako sada stvari stoje, to će opet biti Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine, iako postoje ideje da to bude netko drugi, primjerice Veljko Kajtazi, predstavnik romske nacionalne manjine.

Zajednički klub

HSLS i Čačićevi Reformisti pak osnivaju Klub zastupnika u kojem će biti Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, Darko Klasić, HSLS-ovac koji je ušao u Sabor na listi HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici, te Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista koja umjesto Čačića ide u Sabor. HNS će, po svemu sudeći, imati zajednički Klub s pripadnicima manjina, a kao izgledni članovi zajedničkog Kluba spominju su Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek, a možda i Veljko Kajtazi.

HNS u ovom trenutku ima 43 dužnosnika; predsjednike i članove uprava, članove nadzornih odbora i direktore po različitim državnim tvrtkama i ustanovama, no s obzirom na to da sada imaju samo jednog zastupnika, nije realno da će ostati na tom broju.

Čačić također ima nekoliko svojih ljudi po državnim tvrtkama i ustanovama, kao i HSLS, ali znatno manje od HNS-a i očekuje se da će ostati na istom broju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:45