POPIS STANOVNIŠTVA

RADIN O KVORUMU U SABORU 'Sve ovisi kakakv ćemo razgovor imati s premijerom. Jedino ne bismo željeli da se na nama bildaju mišići'

Furio Radin
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je prošloga petka propalo glasovanje u Saboru o Zakonu o popisu stanovništva, još se ne zna hoće li ovog petka biti većine za glasanje o tom zakonu. Iz HDZ-a poručuju da će većine biti, a zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kaže:

'Još uvijek nam nije jasno zašto ta dva benigna amandmana izazivaju kaos ili metež kao što je Tuđman rekao. Sastanak s premijerom će biti ili kasno navečer ili prekosutra rano ujutro. Dogovor je uvijek moguć, politika je takva', rekao je Radin za N1.

Odbijenim se amandmanima tražilo da se građanima u popisu omogući da se izjasne o više materinjih jezika, a Radin kaže da im je rečeno da će se to uzediti podzakonskim aktima, no zastupnici manjina na podzakonske akte nemaju utjecaj. Zato inzistiraju na amandmanima na zakon.

'Nije nam jasno zbog čega ne bi trebalo biti regulirano zakonom ono što nam kažu da će ionako biti. Sve ovisi kakakv ćemo razgovor imati s premijerom. Jedino ne bismo željeli da se na nama bildaju mišići', rekao je Radin za N1 i upitao zbog čega se nije razgovaralo sa zastupnicima manjina.

Ističe da stvar nije jako ozbiljna, ali je to pitanje jako važno za manjine, kao i demografija za Hrvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42