ISTARSKA ŽUPANIJA

RADIN O PROBLEMIMA U CENTRU ZA GOSPODARENJE OTPADOM KAŠTIJUN 'Odgovorna je država, ali odgovorni smo i mi'

Na fotografiji: Fabrizio Radin
 Marijana Banko / CROPIX

Obnašatelj dužnosti istarskoga župana Fabrizio Radin ocijenio je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine u Pazinu kako je djelomično i Istarska županija odgovorna zbog silnih nedostataka koje ima novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Naime, iako problemi u vezi s tim centrom za gospodarenje otpadom koji se odnose na pojavu neugodnih mirisa nisu bili tema službenog dijela sjednice istarske Županijske skupštine, o Kaštijunu je tijekom aktualnog sata progovorio Radin i neki oporbeni vijećnici.

"Odgovorna je država, no s druge strane odgovorni smo i mi. Prebacivanje odgovornosti samo na jednu stranu nikako ne drži vodu. Učinit ćemo sve da Centar počne normalno funkcionirati i da se iduće godine iz njega više ne širi nesnosan smrad", poručio je Radin.

Najavio je pritom mnoge mjere, a među ostalim prioritetom smatra pojačano selektiranje otpada već na kućnom pragu i bolju organizaciju komunalnih društava u gradovima i općinama. Ujedno je najavio i posebnu tematsku sjednicu Županijske skupštine o Kaštijunu.

Po njegovim riječima, smrad se tijekom sezone osjetio i širio jer u jeku turističke sezone količina otpada koja je dolazila na obradu u Kaštijun znatno premašivala količinu za koju je pogon projektiran te se otpad nije mogao sušiti u propisanom roku. No najvažnije je, smatra Radin, da ni u jednom trenutku nije prijetila opasnost za ljudsko zdravlje, što je potvrdila i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koja je bila na Kaštijunu.

"Svaka dva dana i dalje se mjeri kvaliteta zraka u okolici Kaštijuna te su svi parametri unutar dopuštenih vrijednosti, a u to praćenje uključit će se i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije", poručio je Radin.

Dodao je kako su na neugodne mirise utjecali i neki neodgovorni pojedinci koji ne selektiraju otpad kako bi trebali, u prvome redu ugostiteljski objekti i hotelijeri.

"Mi danas u Istri recikliramo svega 12 posto otpada, a trebali bismo 40 posto. Da ne govorim o otpadu koji još završava u šumicama i u prirodi... Dakle, osnovni preduvjet za uspješno gospodarenje otpadom je poticanje smanjenja nastajanja otpada te odvojenog sakupljanja otpada u samim kućanstvima. Na tome treba sustavno raditi", zaključio je Radin, koji je govorio i o mjerama koje su poduzete radi smanjenja neugodnih mirisa, poput drugačije organizacije rada i prilagodbe, posebice u mjesecima vršnog opterećenja.

Količina otpada koja se dovozi na obradu u taj centar mora biti precizno definirana i ne smije prelaziti zadane okvire, čime se osigurava potreban rok za sušenje otpada.

U raspravi koja je slijedila nezavisni vijećnik Damir Grünbaum je istaknuo kako "stvari napokon treba nazvati pravim imenom" i kako je u tom slučaju, kako je rekao, riječ o "centru za ekološki kriminal" te je zatražio smjenu Uprave tog društva.

Vijećnica Mosta Divna Radolović Rosanda ocijenila je da "Kaštijun nije zeleno srce, nego crna rupa Istre".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:08