SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE

Radin: Zajedništvo u donošenju Istarskog statuta važno i protiv COVID-19

Fabrizio Radin
 Danijel Bartolić / CROPIX

U povodu Dana istarskog statuta obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin rekao je da je zajedništvo kakvo je bilo u donošenju statuta, danas možda potrebnije nego ikada jer su Istarska županija, Hrvatska i svijet u izvanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

"Na današnji dan, 30. ožujka, obilježavamo 26 godina od donošenja Istarskog statuta i po prvi put, ovaj povijesni dan neće biti obilježen svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije", istaknuo je Radin u pisanoj izjavi u ponedjeljak.

Podsjetio je da je Istarski statut usvojen 30. travnja 1994. godine, nakon duge pravne i političke borbe, te, kako navodi, predstavlja uspjeh i pobjedu Istre, koja je ostvarena u zajedništvu.

Dodaje kako je tadašnja Vlada ukinula 36 članaka tog Statuta, a time je, ustvrdio je Fabrizio Radin, "željela ukinuti građanska i manjinska prava i slobode na što nismo pristali. No, nismo odustajali, već smo se zahvaljujući upornosti i strpljivosti izborili da Istarski statut zadrži svoj izborni oblik".

Stoga, zajedništvo koje je bilo ključno u donošenju Istarskog statuta, danas nam je možda potrebnije više nego ikada prije, dodao je.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana napominje da su vremena u kojima živimo obilježena neizvjesnošću i zbog toga je potrebna solidarnost, humanost i odgovornost.

Zdravlje je svima apsolutni prioritet dok se posljedice epidemije već osjećaju i osjetit će se i na drugim područjima, rekao je ocijenivši kako su svjesni da će se ova situacija nesumnjivo odraziti na način i uvjete života.

Napominje da zato od države očekuju konkretne mjere pomoći i rasterećenja građana i poduzetnika. "Istarski gradovi su već učinili korak u tom smjeru i prošlog su tjedna predstavili mjere za rasterećenje gospodarstva, čime su pokazali spremnost izaći u susret poslovnom sektoru, posebice obrtnicima, poljoprivrednicima, te malim i mladim poduzetnicima", naglasio je Radin.

Dodaje kako je na svima da zadrže smirenost i da svi zajedno, pridržavajući se propisanih mjera i ograničenja, "damo svoj doprinos što skorijem izlasku iz ove krize".

"Pritom, koliko god teško bilo, stečena prava građana ne smiju nam biti oduzeta. Zajednički ćemo pristati na odricanja koja se od nas u ovom trenutku traže, ali ne i na ograničavanje tih postulata. Istarski statut bio je i ostao pobjeda razuma i humanizma te vođeni njegovim odredbama, i danas apeliramo na iste vrijednosti u borbi protiv koronavirusa" - zaključio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:29