RADIO U NJEMAČKOJ, VRATIO SE I POSTAO PODUZETNIK Ovaj Hrvat napustio je bauštelu i u Gradištu osnovao vlastitu građevinsku tvrtku

"Kada sam povremeno dolazio kući na vikende ili dopuste, uvijek su me prijatelji i kolege zvali da dođem, da im odradim kakav posao. Vidio sam da postoji potreba za građevinskim radnicima", priča 33-godišnji Tomislav Stojanović.
Gradilište, ilustracija
 Mario Todorić / Hanza Media

Tomislav Stojanović (33) iz Gradišta pet je godina radio u Njemačkoj, a stečeno znanje i iskustvo u građevinskim poslovima odlučio je prenijeti u Hrvatsku i pokazati da se i u županjskoj Posavini može raditi i od svoga rada pristojno živjeti. Osnovao je tvrtku EnergoGradnja i krenuo u poduzetničke vode, donosi Glas Slavonije.

- Zbog nedostatka posla i financijske situacije, prije šest godina morao sam spakirati kofer i krenuti put Njemačke, jer drugog rješenja nije bilo. Supruga i djeca ostali su u Gradištu i nije bilo nimalo lako otići, rastati se od obitelji, živjeti odvojeno, bilo je sve teže funkcionirati na daljinu - priča Stojanović.

Izdržao je pet godina, a u međuvremenu se, kaže, situacija promijenila. Brojni su građevinari, poput njega, otišli preko granice, a u županjskom kraju došlo je do povećanja posla i nedostatka radnika.

- Kada sam povremeno dolazio kući na vikende ili dopuste, uvijek su me prijatelji i kolege zvali da dođem, da im odradim kakav posao. Vidio sam da postoji potreba za građevinskim radnicima. S dvojicom prijatelja iz djetinjstva došao sam na ideju da pokrenemo malu tvrtku koja će biti bazirana na ovom našem području i koja će pružati usluge u građevinarstvu. Obojica imaju iskustva na tim poslovima, jedan je inženjer građevine, a drugi je radio u računovodstvu jedne građevinske tvrtke. Odlično se nadopunjujemo i svaki je zadužen za svoj dio posla - pojašnjava.

'Mladi dečki koje smo angažirali uče od starijih'

Kako piše Glas Slavonije, uložili su vlastita sredstva u nabavu strojeva i opreme, i na tome se konstantno radi.

- EnergoGradnja se bavi kompletnim građevinskim radovima, unutarnjim i vanjskim uređenjem, trenutačno zapošljavamo 11 radnika, a ovisno o ugovorenim poslovima velika je mogućnost zapošljavanja dodatnog broja ljudi. Podijelili smo se u dvije ekipe. Jedna je zadužena za izvođenje grubih radova, zidanje, žbukanje i slično, a druga za završne radove - keramiku, fasade, podove i ostalo. Mladi dečki koje smo angažirali prošli su obuku i uče od starijih, iskusnih majstora koji im prenose svoja znanja i vještine, što je vrlo važno - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:11