OŠTRO PISMO

Radiolozi ministru Darku Milinoviću: Prestanite pogodovati privatnicima ili će se cijeli zdravstveni sustav urušiti

Udruga hrvatskih radiologa od Ministarstva traži da hitno nabavi i instalira PET/CT uređaj na KBC Rebro
Zagreb, 181110.Ministarstvo zdravstva, ministar Darko Milinovic odrzao je press konferenciju povodom clanka objavljenog u Vecernjem listu koji ga tereti da je i on sudjelovao u aferi s Fimi medijom i drugim malverzacijama s novcem HDZ-a."Da znam da je Sanader ukrao i 100 kuna, prijavio bih ga" - rekao je Milinovic i odbacio sve optuzbe iz VL-a. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog društva radiologa od Ministarstva zdravstva i HZZO-a traži da se odmah revidiraju postojeći ugovori s privatnom poliklinikom Medikol koja ima monopol na pretragu PET/CT i da se ukupni broj ugovorenih pretraga sa sadašnjih 11.000 godišnje ograniči na maksimalno 5000 pretraga godišnje za cijelu državu. Upozoravaju da se pretragom PET/CT dobiva velika doza zračenja te se mora primjenjivati prema strogim indikacijama relevantnih europskih stručnih društava.

Nastavak urušavanja

Hrvatsko društvo radiologa traži i da se HZZO hitno očituje o svim dosadašnjim ugovorima sklopljenima s Medikolom koji toj privatnoj klinici istodobno služe kao garancija za dobivanje bankovnih kredita.

To je tek dio zahtjeva iz novog pisma koje je Hrvatska udruga hrvatskih radiologa prije dva dana uputila ministru zdravstva Darku Milinoviću i vodstvu HZZO-a, a na znanje proslijedila najvišim državnim dužnosnicima - premijerki Jadranki Kosor, predsjedniku Ivi Josipoviću te saborskom Odboru za zdravstvo.

Novo i oštro pismo, kojim traže da hitno prestane daljnje urušavanje javne i akademske radiologije i zaustavi favoriziranje poliklinike Medikol, Hrvatska udruga radiologa uputila je potaknuta informacijama objelodanjenima u medijima koje otkrivaju razmjere pogodovanja HZZO-a privatnoj poliklinici Medikol.

U pismu su zaključci za koje je na izvanrednoj sjednici 4. travnja glasovalo svih 12 članova Upravnog odbora Hrvatskoga društva radiologa. Treba napomenuti da je riječ o najeminentnijim imenima medicinsko-radiološke struke u državi. Krug vrhunskih liječnika specijalista koji dižu glas protiv divlje privatizacije sve je širi. S navedenim zaključcima Hrvatske udruge radiologa suglasila su se i dvojica predstavnika Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu, a očekuje se i podrška Hrvatskog onkološkog društva.

Monopolistički položaj

Društvo radiologa predlaže Hrvatskom onkološkom društvu da se kao indikacija za PET/CT pretrage prihvate smjernice Royal College of Radiologists objavljene u prosincu 2010. One su vrlo detaljno sastavljene i potkrijepljene brojnim relevantnim referencama, tj. radiolozi traže da se pooštre i pojasne kriteriji po kojima netko može biti poslan na PET/CT pretragu kojom se dobiva velika doza zračenja i nije bezopasna.

Udruga hrvatskih radiologa od Ministarstva traži da hitno nabavi i instalira PET/CT uređaj na KBC Rebro kako bi se prestalo pogodovati privatnoj poliklinici i eliminirao njezin monopolistički položaj. Traže da HZZO s KBC-om Rebro nakon nabavke tog uređaja ugovori plaćanje između 2000 i 2500 PET/CT pretraga godišnje te da iznos za tu pretragu spomenutoj bolnici bude odobren izvan njezina sadašnjeg financijskog limita.

Državne bolnice imaju zastarjelu radiološku opremu, a zahtjev za njezinom obnovom već tri godine čami u ladicama Ministarstva zdravstva. Hrvatsko društvo radiologa u pismu poziva Ministarstvo da provede programe obnove CT, RTG i UZV opreme za odjele radiologije u hrvatskim bolnicama.

Za vrijeme dok ovaj program stoji, navodi se u pismu, u privatnu polikliniku koji financira HZZO instaliran je po sustavu leasinga velik broj sofisticiranih i skupih radioloških uređaja. Sve to, tvrde radiolozi, navodi na zaključak da se time i dalje pogoduje privatnom sektoru nauštrb javnog zdravstva.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:37