detalji pisma

Radiolozi objasnili zašto su otišli iz Klinike za tumore: ‘Za loše uvjete odgovorna je Zadravec‘

Naveli su i primjer radiologa koji je zbog neslaganja sa Zadravec trajno premješten s lokacije Klinike za tumore
Dijana Zadravec (u krugu), KBC Sestre milosrdnice (glavna fotografija)
 Ronald Goršić/Cropix

Radiolozi koji su proteklih godina napustili Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice oglasili su se pismom u kojem ističu da je njihov odlazak posljedica lošeg vodstva, odnosno loših radnih uvjeta, za što je odgovora predstojnica Zavoda za radiologiju Dijana Zadravec.

Liječnici radiolozi koji su otišli iz Klinike za tumore kažu kako s njihovim odlaskom nema veze "neadekvatna oprema i loš odnos s kirurzima i onkoloziima", kako to tvrdi predstojnica Zadravec.

"Od 2016.godine Kliniku za tumore napustilo je sedam radiologa. Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju", navode bivši djelatnici u pismu v.d. ravnatelju Mario Zovaku, predsjedniku Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada Davoru Vagiću i predsjedniku Upravnog vijeća KBC-a Tomislavu Dulibiću.

Trenutno rješenje bila bi vertikalizacija Odjela za radiologiju Klinike za tumore, ustanove koja bi trebala biti perjanica hrvatske onkološke medicine u području liječenja karcinoma dojke i rektuma. Svi mi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo, poručuju radiolozi.

"Klinika za tumore je relativno mala ustanova u kojoj se lako ostvaruje dobra interdisciplinarna suradnja, koja predstavlja temelj suvremenog onkološkog liječenja. Potpuno je netočno da bi razlog odlaska bilo koga od nas bio loš odnos s kirurzima i onkolozima, kao što navodi predstojnica, već upravo suprotno, naš dobar odnos s njima mogao bi biti temelj želje za povratkom", stoji u pismu.

Radiolozi pružaju potporu kolegici Karolini Bolanča Čulo, zbog koje je nakon sukoba sa Zadravec održan prosvjed djelatnika Klinike, te ističu kako je zahvaljujući njoj u Klinici započela široka primjena biopsije dojke pod kontrolom UZV-a, čime je unaprijeđena dijagnostika i liječenje onkoloških bolesnika.

Optuženi liječnici su spašavali živote pacijenata

Također navode da su liječnici Vladimir Kalousek i Branimir Čulo, koje predstojnica optužuje za koruptivne radnje, neurointervencijskim postupcima koje su radili u bilo koje vrijeme dana ili noći i uz izloženost ionizacijskom zračenju, spašavali živote pacijenata ublažavajući teške posljedice moždanog udara.

U pismu se tvrdi i da vodstvo Zavoda za radiologiju do prije desetak dana nije vodilo računa o rasporedu dežurstava radiologa na tri lokacije na kojima bolnica djeluje, u Vinogradskoj ulici, Klinici za tumore u Ilici i Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj.

"Radiolozi iz Klinike za tumore raspoređuju se u dežurstva u Vinogradsku bolnicu, a da se pritom ne vodi računa o rasporedu za lokaciju Klinika za tumore, koja često zbog rasporeda u Vinogradskoj ostaje s nepokrivenim radilištima, bez da Predstojništvo zavoda za isti problem pokazuje ikakvu brigu, sve do zadnjih desetak dana".

Kažu kako se kontinuirano zanemarivala njihova stručna edukacija pa se događalo da radiolog iz Klinika za tumore bude raspoređen u Kliniku za traumatologiju, koja se bavi specifičnom problematikom lokomotornog sustava, s kojom se radiolog iz Klinike za tumore u svom svakodnevnom radu uopće ne susreće.

Naveli su i primjer radiologa koji je zbog neslaganja sa Zadravec trajno premješten s lokacije Klinike za tumore na lokaciju Klinike za traumatologiju unatoč rada na doktoratu s temom vezanom uz dijagnostiku karcinoma glave i vrata, što ukazuje na zanemarivanje, pa čak i pokušaj onemogućavanja znanstvenog napredovanja.

V. d. ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak podnio je danas ostavku, poručujući kako ne želi da njegovo rukovođenje našteti proceduri izbora novog ravnatelja i posluži kao prigovor na transparentnost procesa, dok je 17 djelatnika Klinike za tumore podnijelo tužbu za mobing protiv Zadravec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 06:31