VELIKO POSPREMANJE

RADMAN ĆE OTPUSTITI ČAK 700 LJUDI? HRT pred najvećom preokretnicom. Imaju rok do 9.7.

Ravnatelj HRT-a napravio je tri nacrta restrukturiranja, a NO mora izabrati jedan i dostaviti ga Vladi do 9. srpnja

ZAGREB - Za dvanaest dana, 9. srpnja, istječe rok do kojeg glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman Vladi mora dostaviti Program restrukturiranja te kuće . Radman je Nacrt prijedloga restrukturiranja prije nekoliko tjedana već poslao Nadzornom odboru HRT-a, no upućeni u taj nacrt, kako doznajemo, bili su prilično iznenađeni nekim točkama, a posebice vremenskim rokovima koje spominje glavni ravnatelj. Tako, primjerice, za neke ciljeve i rezultate Radman navodi kako će biti ostvarivi 2017. i 2018. godine, a neki tek 2019. i 2020., dakle, kad mu mandat odavno istekne.

Druga stvar koja je upućene u taj nacrt zatekla jest to što je Radman, umjesto jednog, ponudio čak tri scenarija za restrukturiranje HRT-a. Tako je stajalo u njegovoj prvoj varijanti nacrta koji mu je, navodno, nekoliko puta vraćan na doradu.

A kakva je tri plana za HRT imao Radman?

Za prvi scenarij, ako je suditi prema informacijama kojima raspolažemo, moglo bi se reći da je prilično nerazumljiv. Naime, u njemu se ne predviđaju nikakva ulaganja, a ni uštede koje bi nastale otpuštanjem viška zaposlenika. Predviđene su tek manje, uobičajene uštede u proizvodnji, čime se u tom, kako ga je sam glavni ravnatelj nazvao “pasivnom restrukturiranju” na HRT-u ne bi mnogo promijenilo. I sam je Radman naglasio da bi takav plan bio poguban za HRT pa je onda nejasno zašto ga je i stavljao u nacrt.

Najveće uštede

Drugi Radmanov scenarij, navodno, previđa otpuštanje 400 zaposlenika u 2014. godini, uz uštedu od 55 milijuna kuna i trošak otpremnina od 52 milijuna kuna. U tom planu navodi se i postupno ulaganje u tehnološku modernizaciju od 220 milijuna kuna, i to u četiri iduće godine.

Treći scenarij, kako doznajemo, predviđa najveće uštede. Također planira (kao i scenarij dva) otpuštanje 400 zaposlenika u 2014., ali i dodatno otpuštanje 300 zaposlenika u 2016., uz uštedu od 41,4 milijuna kuna i trošak otpremnina od 39 milijuna kuna. U scenariju tri planira se i jednokratno ulaganje u tehnološku modernizaciju tijekom 2014., i to od 210 milijuna kuna, dakle, nešto manji iznos koji je u scenariju dva planiran u četiri godine, što neki smatraju rizičnim potezom s obzirom na kredite i obaveze koje HRT ima otprije.

Službeno, pak, o Radmanovu Nacrtu prijedloga restrukturiranja nitko ne želi govoriti dok varijanta ne bude konačna.

- Ne mogu vam ništa komentirati. Bilo je nekoliko prijedloga, ali se još radi na dokumentu - rekao nam je jučer kratko Mario Raguž, jedan od članova NO-a HRT-a, i to iz redova zaposlenika.

Novac za otpremnine

A kad je riječ o otpuštanju viška zaposlenika, Radman u svoje dvije varijante navodi istu brojku - 400 u 2014. godini. Ipak, taj njegov plan na razini je onog stare Uprave HRT-a koja je, podsjetimo, 2010. u svom Programu restrukturiranja predvidjela otpuštanje 389 zaposlenika. Pri tome su naveli da će za njihove otpremnine izdvojiti 23,8 milijuna kuna, a ušteda u troškovima plaća za taj broj zaposlenika bit će 54,4 milijuna kuna godišnje, a ukupna ušteda u troškovima 81,3 milijuna kuna.

No, taj plan stare Uprave HRT-a, na čijem je čelu bio Josip Popovac, bivša Vlada Jadranke Kosor odbacila je najprije u studenome 2010., a zatim je u veljači 2011. odbacila i dorađeni plan, odnosno dodatak programa restrukturiranja te im je naloženo da u roku od 30 dana naprave novi nacrt.

Nezadovoljna Vlada

U Vladi su taj svoj postupak tada objasnili time da prihvaćaju činjenicu da su napravljene određene uštede u odnosu na 2009. godinu, ali da ne mogu prihvatiti tvrdnje kako je nemoguće utjecati na određene troškove. U Vladi su tada naveli da na HRT-u ima prostora i za veće uštede, i to na dnevnicama, putovanjima, režijskim troškovima, ali i većom brigom o velikim ugovorima koje HRT sklapa te boljim kadrovskim restrukturiranjem. Vlada je tada bila nezadovoljna jer HRT nije dubinski ušao u probleme u tom restrukturiranju, a inzistiralo se i na tome da HRT podmiri porezne dugove. No, iako je Vlada tražila hitne i radikalne mjere, restrukturiranje je propalo i HRT je za ove dvije godine upao u još dublju krizu.

Imajući u vidu kako je prošao Nacrt restrukturiranja stare Uprave HRT-a, bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako proći scenariji novog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. U televizijskim kuloarima navode kako je Nadzorni odbor HRT-a prilično nezadovoljan Radmanovim nacrtom pa je vrlo izvjesno da će nacrt glavnog ravnatelja proći još mnoge izmjene prije nego konačna varijanta 9. srpnja dođe do Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:58