BIZNIS ŠEFA TELEVIZIJE

RADMAN NIJE PRIJAVIO DA IMA I HOTEL NA BOHINJU! Otkrivamo novu rupu u imovinskoj kartici glavnog ravnatelja HRT-a

Vilu Park Radman nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici koju je predao u lipnju ove godine, nakon duže polemike sa saborskim povjerenstvom o odlučivanju o sukobu interesa

U srcu Nacionalnog parka Triglav, uz smaragdno čisti potok Savica i samo par koraka od Bohinjskog jezera stoji Vila Park. Osluhnite pjev ptica i žuborenje vode, duboko udahnite gorski zrak i potpuno se opustite“. Tako se na internetskim stranicama reklamira Vila Park, mali, ali atraktivni hotel sa četiri zvjezdice smješten u šumskom zelenilu tik do Bohinjskog jezera u Nacionalnom parku Triglav, u susjednoj Sloveniji.

Vila Park među desecima drugih većih i manjih hotela i pansiona u Nacionalom parku Triglav izdvaja se po ljepoti položaja na kojem je smještena. Nama je spomenuta vila zanimljiva jer je u vlasništvu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana , ili preciznije njegove tvrtke registrirane u Sloveniji.

Imovina ravnatelja

Vilu Park Radman nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici koju je predao u lipnju ove godine, nakon duže polemike s Saborskim povjerenstvom o odlučivanju o sukobu interesa, iako vrijednost njegova hotela na Bohinju nadmašuje vrijednost sveukupne njegove imovine koju je prijavio u imovinskoj kartici.

Na službenim internetskim stranicama Radmanova bohinjskog odmarališta može se pročitati da Vila Park ima osam luksuznih dvokrevetnih soba opremljenih tv-om, frižiderom, sefom i bežičnim internetom, a svaka soba ima balkon s pogledom na brda. Noćenje s doručkom u sezoni košta 60 eura po osobi, a s uključenom večerom 70 eura po osobi (140 eura za dvoje). Gostima je na raspolaganju dnevni boravak s kaminom, finska sauna, a uz vilu, prema potoku Savici je i vrt u kojem se posjetitelji mogu opuštati na ležaljkama. Na internetskim stranicama Vile Park može se doznati da se u njoj održavaju i jednodnevni seminari koji mogu primiti do 25 sudionika kao i preporuka “Ovdje je glava bistrija, razgovor teče opuštenije, a ideje se rađaju“. Na promidžbenim stranicama Vile Park nigdje nema imena njezinoga stvarnog vlasnika, ali se ono može pronaći u javnim bazama podataka u Sloveniji.

Iz ispisa zemljišne knjige Okružnoga suda u Radovljici, u susjednoj Sloveniji kojeg posjedujemo vidljiva je povijest Radmanove nekretnine na Bohinjskom jezeru. Riječ je o odmaralištu koje je jugoslavenska država 1954. dodijelila u vlasništvo Savezu komunista Hrvatske, a koju je nakon raspada SFRJ naslijedio Račanov SDP. U zemljišnim knjigama spomenutog slovenskog suda vidljivo je da se, SDP kao pravni slijednik Saveza komunista Hrvatske na na ovu nekretninu uknjižio 6. rujna 1993. te da je ta stranka bila vlasnica vile i pripadajućeg joj zemljišta na Bohinju sve do travnja 2003. godine kad se na SDP-ovo odmaralište uknjižila tvrtka „Penzion Park družba za gostinstvo in turizem d.o.o Bohinjsko jezero“ .

Vlasnička struktura

Vlasnička struktura tvrtke Penzion park, družbe za gostinjstvo in turizem d.o.o“ može se pronaći na javno dostupnim internetskim stranicama slovenske Agencije za javno pravne evidencije (Agencija za javno pravne evidence in storitve, skraćeno AJPES) koja je pandan hrvatskom sudskom registru. Iz podataka AJPES-a vidljivo je da je tvrtka Penzion Park d.o.o . osnovana još 1992. godine i da je do 7. siječnja 2003. kao jedina osnivačica bila evidentirana Janja Bišćan iz mjesta Ukanc na Bohinjskom Jezeru. Riječ je naime o osobi koja je nakon raspada Jugoslavije tehnički vodila i čuvala Vilu Park, a u listu Mladina iz travnja 2002. može se naći njezina izjava da je ona unajmila SDP-ovu vilu te da za najam toj stranci godišnje plaća 12.000 njemačkih maraka.

Slovenski dokumenti

Prema podacima AJPES-a, 7. siječnja 2003. u slovensku tvrtku „Penzion park d.o.o“ ulazi Goran Radman s osnivačkim kapitalom od 648.765 eura i postaje 98,7 postotni vlasnik te tvrtke, dok Jani Bišćan koja je u tvrtku unijela 8.763 eura osnivačkog kapitala ostaje 1,3 posto vlasničkog udjela. Ukupni osnivački kapital tvrtke Penzion park d.o.o. prema podacima AJPES-a iznosi 657.528 eura i za taj je iznos dva mjeseca kasnije, u ožujku 2003. Radmanova tvrtka od SDP-a kupila Vilu Park. Mjesec dana nakon kupnje tvrtka Penzion park d.o.o i formalno se uknjižila kao vlasnica bohinjske vile i zemljišta.

Janu Bišćan koja je tolike godine savjesno vodila i čuvala Vilu Park, većinski vlasnik Goran Radman ostavio je na dužnosti direktorice.

Leko: Ne sjećam se jesam li bio direktor kad je ta vila prodana

Zanimalo nas je tko je točno u ime SDP-a u ožujku 2003. potpisao prodaju bohinjske vile Radmanovom slovenskom poduzeću, ali odgovor nismo dobili.

Za upravljanje i raspolaganje stranačkim nekretninama u SDP-u nadležan je poslovni direktor SDP-a.

Nema podatka

U službeno biografiji sadašnjeg predsjednika Sabora Josipa Leke stoji da je od 1991. do 2000. funkciju poslovnog tajnika SDP-a obnašao on.

Od 2004. do 2010. na dužnosti poslovnog direktora SDP-a bio je sadašnji ministar malog poduzetništva Gordan Maras, a od 2010. do danas tu dužnost obavlja Dinko Suton.

Nejasno je međutim, tko je formalno obnašao dužnost poslovnog direktora stranke u razdoblju od 2000. do 2004., kad je Vila Park prodana, a odgovor na to pitanje nismo dobili niti od glasnogovornice SDP-a Ivane Grljak.

Akutalnom predsjedniku Sabora Josipu Leki u utorak smo uputili pitanje zna li kao dugogodišnji član i direktor SDP-a tko je u ime stranke u ožujku 2003. potpisao prodaju vile na Bohinju Radmanovom poduzeću, te je li mu poznato da je Radman i danas vlasnik toga hotela kojeg nema u njegovoj imovinskoj kartici.

Lekin odgovor

Od Lekinog savjetnika za medije Ilije Jandrića istoga dana dobili smo sljedeći odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

„U Strasbourgu smo i tek navečer dolazimo u Zagreb, a već u srijedu ujutro idemo u Litvu. Prenio sam u hodu Vaše pitanje predsjedniku Sabora, ali se on sad ne sjeća detalja oko te prodaje. Sjeća se da je kupac bila pravna osoba koju su zastupali odvjetnici. Ne sjeća se je li on tad bio poslovni direktor. To je sve sto ovako iz glave može reći“.

Radman: Da, hotel je moj. Čekam da mi kažu trebam li ga prijaviti

Na pitanje zbog čega u imovinsku karticu nije upisao nekretninu na Bohinju, Goran Radman nam je preko glasnogovornice Hrvatske radio televizijeDorotee Lazanain Jelenc odgovorio da je istina da posjeduje nekretninu na Bohinskom jezeru.

"Ravnatelj je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputio pitanje treba li u imovinskoj kartici navesti i imovinu u inozemstvu, ali odgovor još nije dobio", rekla je , ali nije mogla precizno odgovoriti kad je točno ravnatelj to pitanje uputio Povjerenstvu: početkom lipnja kad je popunjavao imovinsku karticu ili u utorak nakon što je dobio naše pitanje.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je odgovorila da su Radmanov upit primili prekjučer , 2. srpnja. Toga istog dana Jutarnji je list, naime, uputio pitanje vezano uz njegovu slovensku nekretninu.

Orešković nije nam dala izričit odgovor na pitanje je li dužnosnik u imovinsku karticu obavezan unijeti podatke o ukupnoj imovini bez obzira u kojoj državi se ona nalazila , kazavši da je Povjerenstvo taj odgovor najprije dužno dati Goranu Radmanu i to u roku od 15 dana, ali da će sjednica na kojoj će se to dogoditi biti održana znatno prije isteka toga roka i da će biti otvorena za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:36