ŠEF DIPLOMACIJE

Radman: ‘Srbija nije svjesna da Hrvatska nije u SFRJ, a sjetite se i što je Vučić govorio 1995.‘

Komentirajući spor oko KFOR-a ministar je rekao da "Srbija treba shvatiti geopolitičku realnost"
Gordan Grlić Radman
 
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon posjeta Kosovu i Crnoj Gori ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je gost u Dnevniku HRT-a.

Komentirajući spor oko KFOR-a rekao je da "Srbija treba shvatiti geopolitičku realnost".

- Mi o raspoređivanju naših snaga razgovaramo s našim partnerima, saveznicima unutar NATO saveza, Srbija tu nije partner. Hrvatska je priznala međunarodnu suverenost Kosova. U sklopu posjeta Kosovu posjetio sam 34. kontingent Hrvatske vojske koji je tamo pohvaljen. Razgovarao sam s generalom, njihovim zapovjednikom, Talijanom. Oni su jedna od najboljih jedinica koji pridonose održavanju stabilnosti i mira u toj regiji - rekao je ministar i nastavio:

- To što gospodin Vučić govori nas podsjeća da još uvijek, nakon 30 godina, Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, da je Hrvatska čelnica EU-a, da je članica NATO-a. Ako se sjetimo gospodina Vučića koji je u ožujku 1995 govorio kako Glina nikad neće biti hrvatska, onda to može govoriti o nečemu, kazao je.

Položaj Hrvata u Srbiji

Na pitanje kakvim ocjenjuje pravni status hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da ne gleda na to najbolje, piše HRT.

- Dali smo puno šansi u ovim godinama Srbiji, ali Hrvatska je došla do crvene linije. Činjenica je da ćemo u ponedjeljak, 10. svibnja, u Bruxellesu razgovarati o zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi. Hrvatska je tu subjekt, a govorit ćemo o svim zemljama zapadnog Balkana. Da bih dobio autentičnost i legitimitet svoje intervencije, ja sam upravo posjetio sve ove zemlje. Doista sam ugodno iznenađen pozitivnim odnosom kosovskih dužnosnika koji su proeuropski i koji su vrlo korektno govorili o budućnosti Kosova. Hrvatska se zalaže za liberalizaciju viznog režima, čime bi se, smatramo, olakšao dijalog između Prištine i Beograda, smatra.

- Posjetio sam u Janjevo, gdje bi nekad bilo 1991. oko 9.000 Hrvata, tamo je bilo 26 djece prvopričesnika, krizmanika 50 i to je bilo jako ganutljivo. Nazvao sam premijera u Portugal i on se složio da toj djeci omogućimo ljetovanje u Hrvatskoj, a onda doista uputimo i odgovarajuću pomoć. U Crnoj Gori sam bio i vrlo sam zadovoljan vrlo dobrim pozitivnim razgovorima s tamošnjim dužnosnicima, rekao je.

Krivokapić razumije hrvatsko stajalište

Naglasio je da ne smatra premijer Krivokapić da je Prevlaka crnogorska.

- On razumije hrvatsko stajalište koje je vrlo jasno. Crnogorski dužnosnici su jasno rekli da je ovo nova vlada, oni su ta pitanja naslijedili. Jasno su rekli da ta pitanja nisu sporna, ali su otvorena za razgovor. Mi ćemo razgovarati o razgraničenju na moru. Međutim, ono što smo dogovorili i što je jako dobro, je da se sjednu dvije komisije i razgovaraju o graničnim pitanjima, istaknuo je.

Rekao je da je prijedlog o veleposlanicima poslan, no da je pitanje nacionalnog oporavka, koje se trenutno rješava, ispred toga. Istaknuo je za kraj da će u ponedjeljak u Bruxellesu raspravljati o BIH, sporazumu kojeg je potpisalo 6 zemalja.

- Jer mi želimo afirmativnu BiH, jednakopravnu tri konstitutivna naroda, naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:39