DOSTA IM JE

Radnici A1 kreću u prosvjed: ‘Živimo na rubu siromaštva! Otkrit ćemo vam koliko su nam plaće‘

Plaće su na razini 590 eura u najnižem platnom razredu u kojem je zaposleno oko 400 radnika, odnosno 20 posto radnika kompanije

Sandra Vukelić

 Goran Mehkek/Cropix

Zbog niskih plaća u A1 Hrvatska, jednoj od vodećih telekom kompanija i odbijanja uprave da se pregovara o povećanju plaća i kolektivnom ugovoru, Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) najavio je prosvjed radnika A1, koji će se održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, ispred poslovnice A1 u Gajevoj ulici u središtu Zagreba.

Želimo najaviti prosvjed radnika A1 Hrvatska koji će se održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada u 11 sati u Zagrebu u Gajevoj ulici ispred prodajnog centra A1, rekla je na konferenciji za novinare Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija, kako prenosi HRT.

‘Radimo a živimo na rubu siromaštva‘

- Možete li zamisliti da u jednoj od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, A1 koja je građanima republike Hrvatske od 1. srpnja povećala cijene usluga za 8,5%, uprava odbija pregovarati o povećanju plaća radnicima. A te plaće su na razini 590 eura u najnižem platnom razredu u kojem je zaposleno oko 400 radnika, odnosno 20% radnika kompanije, kazala je objašnjavajući zašto su prosvjed nazvali "Radimo a živimo na rubu siromaštva".

image

Vesna Mamić

Goran Mehkek/Cropix

Dodala je kako ne treba govoriti o tome koliko je ta plaća mizerna, jer, kaže, svima je jasno da se od 590 eura ne može dostojanstveno živjeti.

- Za usporedbu, želim reći da je košarica koju objavljuje Ministarstvo financija 975 eura. Znači, plaća od 590 eura apsolutno je nedovoljna za dostojanstven život radnika i njihovih obitelji, rekla je Mamić.

‘Više od 70% radnika A1 ima plaću nižu od prosječne u Hrvatskoj‘

- Jasno je da su radnici izrazito nezadovoljni. Upravo zbog toga mi smo prije godinu dana pokrenuli pregovore o Kolektivnom ugovoru i nažalost, nakon 10 sastanaka koji su održani nismo se maknuli dalje od početka. Uprava uporno na razne načine opstruira početak pregovora, iako smo mi dali svoje zahtjeve, kazala je i iznijela ključne zahtjeve.

image

Konferencija za medije Hrvatskog sindikata telekomunikacija

Goran Mehkek/Cropix

- Tražimo usklađenje plaća s troškovima života, tražimo povećanje minimalnih plaća u najnižem platnom razredu s 590 na 690 eura i tražimo da se sva postojeća prava koja trenutno imaju radnici A1 Hrvatska ugovore kolektivnim ugovorom, jer je to jedina garancija da poslodavac neće ta prava jednostrano mijenjati kako je to uvijek do sada radio, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

- U A1 Austria radnici imaju kolektivni ugovor, plaće im se usklađuju s troškovima života i imaju dobar socijalni dijalog. Stoga pozivamo Poslodavca da napokon započne prave kolektivne pregovore, te da što prije potpišemo Kolektivni ugovor kojim će se urediti prava i plaće radnika A1 Hrvatska. Nažalost, Uprava A1 Hrvatska na to ne pristaje i tjera nas na ulicu“, pojasnila je Vesna Mamić, te dodala kako se strani vlasnici već godinama bogate na štetu hrvatskih radnika i njihovog životnog standarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:37