DRAMA NA ŽITNJAKU

Radnici Diokija štrajkaju glađu i NIŠTA ne piju: Jednom je pozlilo, četvorica nastavljaju protest

 Dragan Matić/CROPIX

Četvorica radnike Diokija i dalje štrajkaju glađu i ništa ne piju na stubama uz postrojenje polietilena unutar tvorničkog kruga Diokija na zagrebačkom Žitnjaku, doznaje se iz Stožera za obranu Diokija.

Štrajk glađu petorica Diokijevih radnika počela su u ponedjeljak navečer nakon što su doznali da na sastanku koji je održan u Ministarstvu gospodarstva između uprave i najvećih vjerovnika Diokija nije postignut dogovor o vlasničkom restrukturiranju Diokija. Jednom od štrajkaša s kroničnim zdravstvenim problemima je pozlilo te je medicinski zbrinut i oporavlja se kod kuće.

Potporu štrajkašima daju ostali radnici Diokija dio kojih se nalazi u pogonu na Žitnjaku, gdje kontroliraju hladni pogon postrojenja i paze da se ne ošteti zbog zastoja proizvodnje koji traje još od jesenas.

Pravo na plaću

Radnici ne dopuštaju ni pristup željezničkim kolosijecima Ine uz pogone Diokija na kojima su Inine cisterne za gorivo. Ako radnici Ine imaju pravo raditi i zaraditi svoju plaću, to bismo pravo trebali imati i mi, argument je kojim predstavnici Stožera za obranu Diokija opravdavaju taj potez. Radnici očekuju napredak u rješavanju sudbine Diokija koja je neizvjesna zbog silnih dugovanja tvrtke prema Ini, HEP-u, bankama, državi i zaposlenima, zbog čega tvrtki prijeti stečaj.

Kolektivni ugovor

Za sutra je najavljen nastavak pregovora uprave i vjerovnika uz pomoć ministarstava gospodarstva, financija te rada i mirovinskog sustava. Nadaju se vlasničkom restrukturiranju, odnosno zamjeni potraživanja najvećih vjerovnika za vlasničke udjele u Diokiju.

Kako se doznaje iz Stožera, iz Ministarstva rada dobili su uvjeravanja da će, u najmanju ruku, radnici Diokija biti zbrinuti prema kolektivnom ugovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:19