SKUP PODRŠKE

Radnici firme iz Osijeka koja je izgorjela: ‘Bede je naš gazda, ne damo ga! Anušić nas želi uništiti‘

Gnjevni radnici u županu vide najvećeg neprijatelja i umanjuju katastrofu koja se dogodila
 Vlado Kos/Cropix

"Ne damo firmu", "Ne damo gazdu", "Ne damo Zvonka", "Zvonko, Zvonko, Zvonko...", skandiralo je u glas nekoliko stotina radnika Drave International koja zapošljava 500 radnika i koji su naoružani transparentima, ali i zastavama Hrvatske i Nepala, s obzirom na 130 radnika iz ove azijske države koji su u Dravi zaposleni, došli dati podršku vlasniku tvrtke Zvonku Bedeu i uputiti apel nadležnim državnim institucijama da im što prije omoguće nastavak rada.

Žestoko su napali i Ivana Anušića, župana osječko-baranjskog, koji je unazad dva dana iznio teške optužbe na račun vlasnika Drave, odnosno sigurnosnih uvjeta u tvrtki, ali i državnih službi koje bi trebale nadzirati radi li se u ovoj tvrtki u skladu sa zakonom i propisima.

- Ovdje se godinama posluje po svim propisima. Gazda je uvijek uz nas, ne bih ovdje bila 12 godina da mi nije dobro. Svi smo ovdje samo zbog jednog čovjeka – Zvonka Bedea. Nitko nas na ovo nije nagovorio. Ovo je naša firma, želimo se vratiti raditi. Ne tjerajte nas iz Slavonije, vikala je Tajana Bekina, radnica Drave, uz glasnu podršku svojih kolegica i kolega. Goran Tomić se zapitao "što mi sada trebamo sve ovo napustiti, otići u Irsku? Ovdje nije upitno 500 ljudi, nego 2000-3000 ljudi." Uvjereni su, kao i njihov gazda, da je požar podmetnut, a na izjave župana Anušića su posebno ogorčeni. Neki su vikali kako govori neistine i da ih "želi zatvoriti". Posebno ih ljuti što je rekao da je u Dravi pola milijuna tona otpada.

- Prvo, to nije otpad, nego sirovina, a količine se lako utvrde. Da se 20 godina uvozilo po 30.000 tona ne bi dosegli pola milijuna o kojima on priča. Isti taj župan je prvi dan rekao da su ovdje milijuni tona, drugi dan je rekao da je pola milijuna tona... Gospodin Anušić je nedorastao da daje takve procjene. Drava je svijetli primjer u Europi za prikupljanje i reciklažu PET boca, primjer zelene industrije. Imamo nezavisne audite naših kupaca, velikih retailera koji nam dolaze nenajavljeni u kontrole, tu je i EFSA koja nam je izdala registarske brojeve. Ova firma je prošle godine isplatila 44 milijuna kuna plaća, toj Županiji i tom Gradu milijunske iznose na konto poreza, direktnih davanja. Ovdje su i silni naši kooperanti koji su indirektno uplatili svoja davanja, plaćali plaće. Što danas u Osijeku radi? - kazala je Ivana Jelača, iznijevši i podatak da je "neto prosječna plaća u prošloj godini bila 6.200, kuna, a u Županiji je 5.844 kuna. Ovdje radi 1 posto svih zaposlenih u županiji."

image
Vlado Kos/Cropix

Ivo Alerić poručio je da samo žele nastaviti raditi, jer su pogoni spašeni i kazao kako "netko Nepalce nagovara da idu svojim kućama. Tko to radi, kome je to u interesu?"

Radnici tvrde i da je njihova hidrantska mreža cijelo vrijeme radila ta da su radnici sami prvi gasili požar. Smeta im što to nitko nije rekao. Bede je u jednom trenutku zaplakao. Zahvalio se radnicima na podršci kazavši kako "ovo nije režija, ja sam čak bio protiv skupa, jer ne želim dodatno komplicirati ovu situaciju.

- Ovo su i za mene teški trenutci, loše je i za Grad i Županiju što se ovo radi, ali o tom-potom. Zahvalio bih se i radnicima koji su ugasili dobar dio požara, kao i vatrogascima, posebno onima koji su ozlijeđeni, molimo se za njih i njihov oporavak, kazao je Bede, kojega smo upitali i je li vatrogascima koji mu već treći put spašavaju firmu ikada uplatio donaciju kako bi im zahvalio. Odgovorio je da nije, jer to nitko od njega nije tražio. Tvrdi da tvrtka posluje u skladu sa zakonima i dozvolama. Brojni su nadzori, veli, obavljeni, pa i oni protupožarne inspekcije. Ako je bilo nekih propusta oni su ih otklonili.

image
Vlado Kos/Cropix

- Priče da nam protupožarna zaštita ne valja su netočne, jer se ovaj požar već tri dana gasi iz naših hidranata. Mi po zakonu ne moramo imati ništa osim hidranata na otvorenom prostoru. Vodu su dovozili, jer ovo iz hidranata nije bilo dosta – tvrdi Bede. Uvjeren je da je požar podmetnut, a navodi i da su našli prosječenu žicu u ogradi. Kazao je da se PET samozapaljuje na 550 stupnjeva, a folija na 350 stupnjeva.

- To što stožer radi nije normalno, istraga nije napravljena, ništa se ne zna – kazao je Bede, a na tvrdnju da je u firmi 500.000 tona otpada kaže da bi to bila "kolona kamiona odavde do Minhena".

image
Vlado Kos/Cropix

- Ne znam zašto mi se podmeće, jer nikome nisam zlo učinio. Župan me ne pozdravlja, a ja mu nisam u životu ništa napravio. Kaznena prijava? I ja ću njega kazneno prijaviti za neistine o meni. Prošle godine smo imali ulaz 26.000 tona, a izvezli smo gotove robe 28.000 tona – poručio je Bede, odbacivši i teze da ima zaštitu politike, napose HDZ-a, dodavši kako Vladimira Šeksa zna površno, a i da ga nije vidio dulje od pet godina. Radnici iz Nepala kazali su da su prezadovoljni firmom, vlasnikom i smještajem u kontejnerima u krugu tvornice koje im je osigurao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:42