PRAVNI EPILOG DRAMATIČNOG ŠTRAJKA GLAĐU

Radnici gladovali, a Poljaci oštetili Željezaru za 3,4 mil. kn?

Bivši i aktualni predsjednik Uprave, Ryszard Bernard Giemza i Michal Ireneusz Konczak, prijavljeni su zbog gospodarskih malverzacija
Kastel Sucurac, 191009.Dvadesetak radnika Zeljezare Split jutros je u prostorijama poduzeca pocelo strajk gladju izrazavajuci na taj nacin nezadovoljstvo teskim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da nece prekinuti strajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.Trenutacno radnici primaju od Vlade po 2.000 kuna mjesecno, sto je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Strajkasi traze i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo tocan datum prekida ugovora.Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao vecinskim vlasnikom zeljezare no, prema tvrdnjama strajkasa, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je zeljezaru dovela u tesko stanje.Zabrinuta lica radnika.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

SPLIT - Tužna priča radnika splitske Željezare koji su nedavno proveli 11 dana u dramatičnom štrajku glađu dobiva i pravni epilog. Bivši i aktualni predsjednik Uprave Željezare Split, većinsko vlasništvo poljskog Zlomrexa, Ryszard Bernard Giemza (57) i Michal Ireneusz Konczak (37) su prijavljeni zbog gospodarskih malverzacija kojima su Željezaru od veljače 2008. godine oštetili za najmanje 3,4 milijuna kuna.

Istragu u Željezari je proveo splitski Odjel gospodarskog kriminaliteta na zahtjeve Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, te dvojicu poljskih poduzetnika prijavili zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjesnog gospodarskog poslovanja i krivotvorenja službene isprave.

Ryszard Giemza je 19. ožujka 2008. godine opozvan sa funkcije predsjednika Uprave i imenovan članom Uprave, dok je njegovu funciju preuzeo dotadašnji član Uprave za financije Michal Konczak.

Krim. istraživanjem su utvrdili da je Zlomrex 31. srpnja 2008. godine iz Turske uvezao toplo valjanu čeličnu žicu vrijednu 3,4 milijuna USD, koju nesolventna Željezara nije mogla platiti. Koristeći usluge splitskog špeditera Trast, žica je uskladištena u Carinarnici Split.

Zlomrex nakon prodaje žice Željezari, 4. studenog vrši njenu dokapitalizaciju i povećava temeljni kapital za protuvrijednost uvezene žice od 19,4 milijuna kuna, a ulaganje prezentira HFP-u. Kako bi Trastu podmirili usluge u visini od 3,9 milijuna kuna, Željezara u lipnju 2009. godine sklapa sudsku nagodbu kojom se dug prema Trastu zatvara sa čeličnom žicom.

Kako je dokapitalizacija provedena fiktivno, a kapital Željezare na taj način napuhan za 15,5 milijuna kuna, time je nerelano povećan i broj kao i vrijednost dionica Željezare koju bi Zlomrex unovčio prodajom dionica ili u potencijalnom dogovoru pri prodaji većinskog paketa dionca. Nadalje, u trenutku sklapanja sudske nagodbe, tržišna vrijednost čelične žice je bila 7,2 milijuna kuna a Michal Ireneusz Konczak ju je prepustio Trastu za 3,9 milijuna kuna, čime je Željezari nanesena šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Uz dvojicu Poljaka, kaznenom prijavom je obuhvaćen i Marijan Pilja (31) iz Zagreba, odgovorna osoba Trasta koji je i nakon sudske nagodbe nastavio Željezari fakturirati i naplaćivati ležarinu za žicu, iako je znao da pripada Trastu, a naplatio je nešto više od 96 tisuća kuna.

Podsjetimo, radnici su u štrajk krenuli zbog želje da se pokrene proizvodnja u tvornici te razvrgne ugovor sa Zlomrexom. Za pokretanje proizvodnje bilo je potrebno da tvrtka Trast dopusti preradu te žice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:04