OTVORENO PISMO

Radnici ZTC-a spremni na štrajk: ‘Tvrtka je postala ‘bolesnik‘. Izloženi smo prijetnjama‘

Ističe se da MORH kroz imenovanje Uprave zapravo upravlja ZTC-om te se može zaključiti da postoji i sukob interesa
 Davor Pongracic/Cropix

Radnici Zrakoplovno tehničkog centra iz Velike Gorice spremni su krenuti u štrajk nakon neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, navodi se u pismu koje su danas premijeru, ministru obrane, ministru graditeljstva i ravnatelju Centra za restrukturiranje uputili Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu, Radničko vijeće ZTC-a te Udruga branitelja ZTC-a.

Tvrtka je u 100 postotnom vlasništvu države i u nadležnosti CERP-a. Iako nije na popisu tvrtki od strateškog državnog interesa, to je jedina tvrtka koja za državu obavlja posao održavanja vojnih letjelica, protupožarnih aviona, a odnedavno je i službeno normirana kao glavna baza novo uspostavljene Hitne helikopterske službe. U navedenom pismu se navodi kako će loše upravljanje kompanijom dovesti do ugrožavanja pripreme aviona za sljedeću protupožarnu sezonu te uspostavljanje Hitne helikopterske službe.

U istom se tvrdi da država sa ZTC-om ne upravlja pažnjom dobrog gospodara te je tvrtka postala "bolesnik" s kojim se ne zna što dalje. Tako se navodi da u tvrtki ne postoji uređeni sustav plaća te se one određuju diskrecijskom odlukom predsjednika Uprave. Ističe se da radnik s visokom stručnom spremom ima manju plaću od nisko kvalificiranog radnika. Posebno se naglašava da je prosječna bruto plaća radnika koje rade na poslovima od osobite važnosti za državu u 2022. godini bila 1.099,95 eura. Navedeno je da je broj zaposlenika u stalnom padu te da zbog stanja u tvrtki ZTC nije poželjan poslodavac.

ZTC je osnovan odlukom Vlade za obavljanje poslova od posebne važnosti za RH i trebao je postati regionalni centar koji će održavati vojne i civilne zrakoplove i tržišno se pozicionirati. No to se nije dogodilo. Prije svega zbog činjenice da se konstantno na čelo tvrtke dovode umirovljene vojne osobe koje, kako se navodi u pismu, "nemaju znanja, niti potrebnog iskustva za vođenje trgovačkog društva‘‘. Ističe se da MORH kroz imenovanje Uprave zapravo upravlja ZTC-om te se može zaključiti da postoji i sukob interesa. Naime, s jedne strane MORH je glavni poslovni partner ZTC-a, a s druge strane može određivati cijenu rada po kojoj bi tvrtka trebala obavljati servisne poslove za njih.

U pismu se navodi kako jedinog iskrenog sugovornika imaju u Ministarstvu branitelja te otkrivaju kako nakon svakog sastanka u tom ministarstvu Uprava traži pismeno izvješće o čemu se razgovaralo te su radnici izloženi prijetnjama i uvredama. Posebno se apostrofira podatak da je ove godine CERP bez ikakvog objašnjenja odbio ponudu finske kompanije Patria o ulaganju u ZTC kao i prijedlog za suradnju od strane francuske kompanije Grob aircraft France. "Vidljivo je kako se ZTC-om ne upravlja pažnjom dobrog gospodara, s kojim se ne zna što dalje: održavati na životu, ugasiti ili izliječiti. Ili ga se namjerno uništava", stoji u zaključku pisma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:08