PLAĆE UPITNE

RADNICIMA NOVOG LISTA ISPLAĆEN MINIMALAC Obersnel: 'Problemi su počeli kada je dio zaposlenih prodao dionice'

rijeka, 010405novi list, zgradafoto tea cimas-desk-
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Radnicima Novog lista, kojima je plaća kasnila oko tri tjedna, isplaćen je minimalac u neto iznosu od 2500 kuna, potvrdio je danas Hini predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać.

Naveo je kako je za minimalce isplaćeno oko milijun kuna, a preostali dio iznosi oko 2,3 milijuna kuna, što znači da je isplaćeno manje od trećine sredstava.

"Činjenica je da nam je to isplaćeno, ali to je 'kap u moru', krajnje je upitno hoće li nam biti uplaćen ostatak plaće", komentirao je Cupać istaknuvši da je ljudima svaki novac dobrodošao, ali isplata minimalca "neće riješiti dubioze Novog lista".

Cupać i podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Novom listu podnijeli su prije dvadesetak dana kaznenu prijavu protiv tročlane Uprave zbog sumnje na zloporabu ovlaštenja i sklapanja štetnih ugovora, nakon čega je policija počela izuzimati dokumentaciju iz Novoga lista.

Podnositelji prijave sumnjaju da Uprava, odnosno Gordan Knežević, Albert Faggian i Slaven Žmak, nije poduzela sve što im je bilo na raspolaganju da zaštite Novi list od nelikvidnosti i da naplate potraživanja od drugih tvrtki vlasnika Novoga lista Alberta Faggiana.

Plaće u Novom listu kasne oko tri tjedna, a radnici i sindikat boje se hoće li uopće biti isplaćene zbog problema s nelikvidnošću tvrtke, kojoj nedostaje i repromaterijala.

Povjerenik SNH u Novom listu Marinko Glavan rekao je da su druge tvrtke u vlasništvu Faggiana dužne Novome listu više od 10 milijuna kuna, čime je dovedena u pitanje likvidnost riječke novinske kuće, iako ona formalno posluje pozitivno.

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatski Pen centar podržali su danas nastojanja zaposlenika riječkog Novog lista u njihovoj borbi za opstanak novine, ustvrdivši da su Novi list uništili izvana mu nametnuti vlasnici.

"Radi se o kulturnoj i povijesnoj činjenici koja još od 1900. slijedi i promiče slobodarsko novinarstvo kakvo je, na samom početku prošloga stoljeća, imao na umu i utemeljitelj Novog lista, Frano Supilo. Od mediokriteta i nasilnika loše politike otjeran u ludilo, Supilo, čini se, kao simbol otpora nastavlja postojati i djelovati kao alegorija novine koja je i u najtežim vremenima totalitarizma, kada su gotovo svi mediji prakticirali sluganstvo u tobože od jednoumlja oslobođenoj Hrvatskoj zadržala neovisnost, osebujnost glasa, demonstrirajući profesionalnu hrabrost i odgovornost", navode HDP i Pen centar.

Nije nažalost, ističu, trebalo proći previše vremena od ranih devedesetih da se i Novi list, što lošom politikom uprava, što gramzivošću loše nacionalne i regionalne politike koja uvijek u rukavu ima financijski motivirane egzekutore, "pretvori u mjesto rasapa vrijednosti i prostor egzistencijalne neizvjesnosti za njegove zaposlenike".

HDP i Pen centar kažu da je, mijenjajući vlasnike u državnoj i paradržavnoj privatizacijskoj pljački, nižući sumnjiva lica za koja se u civiliziranoj i pravno uređenoj državi nikada ne bi čulo, "a kod nas ih se časti tabloidnim sintagmama 'kontroverzni poduzetnici'", Novi list doveden do ruba propasti.

Novinu koju su njezini zaposlenici u sprezi s čitateljima, u interakcijskim dinamikama grada, regije i države gradili 108 godina, u samo šest godina uništili su izvana im nametnuti vlasnici.

"Uza sve njegove posebnosti kao novine, duboko svjesni da Novi list ni po čemu nije poseban u državi i društvu razorenog morala, situacijski prilagodljivog prava u kojemu gotovo nitko ne odgovara za milijune i milijune na sigurno sklonjenih kuna, društvu kojemu pojedinac lišen moći ne znači ništa, društvu sve slabije odgađanog samouništenja, zaposlenicima, suradnicima i čitateljima novine dajemo punu podršku", zaključuje se u priopćenju koje su potpisali predsjednik HDP-a Nikola Petković i predsjednica Hrvatskog Pen centra Nadežda Čačinović.

Obersnel: Problemi su počeli kada je dio zaposlenih prodao dionice

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je danas nadu da će se prevladati problemi u Novom listu, ocijenivši da je loša situacija u toj privatnoj novinskoj kući rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, a da je agonija počela nakon što je dio zaposlenika prodao svoje dionice.

"Žao mi je što se u Novom listu događa to što se događa. Međutim, Novi list je privatna tvrtka i sve što se događa je rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, prije svega vlasnika i upravljačkih tijela", rekao je Obersnel na redovnoj konferenciji za novinare.

Izrazio je nadu da će se problemi prevladati i da će se naći neko rješenje, jer, istaknuo je, Novi list predstavlja dio indetiteta Rijeke i bila bi šteta da se ugasi nakon tako duge tradicije.

"Naravno, ne mogu odoljeti da ne kažem da su dobrim dijelom za nastalu situaciju u Novom listu krivi oni koji su odlučili svoje dionice prodati, a radi se prije svega o dijelu zaposlenika Novog lista", istaknuo je Obersnel. "Upravo s tom odlukom na neki je način počela agonija koja je sada na vrhuncu", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13