PRIOPĆENJE

Radničko vijeće HNK: treba razmotriti je li aneks ugovora s Bučevićem kažnjivo djelo

​U današnjem priopćenju Radničko vijeće ističe da sporni aneks ugovora nije prošao stručnu provjeru

Jure Bučević


 

 Saša Burić/Cropix

Radničko vijeće splitskoga HNK​ nije imalo saznanja o aneksu ugovora koji je intendant Srećko Šestan potpisao s ravnateljem Opere Jurom Bučevićem​, uz supotpis bivšega gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali, po njima, opravdano bi bilo razmotriti je li u tom slučaju riječ o kažnjivom djelu.

​U današnjem priopćenju Radničko vijeće ističe da sporni aneks ugovora nije prošao stručnu provjeru usklađenosti ​s​a Zakonom o kazalištima ​ni sa Statutom HNK Split i drugim pravnim aktima kazališta, a "naknadno se doznalo, također iz medija, da nije parafiran u pravnoj službi Grada Splita ni Kazališta,​ zbog čega je upitna njegova valjanost​​".

​"​Opravdano je razmotriti može li se sklapanje ovog spornog aneksa ugovora smatrati kažnjivim djelom, odnosno u slučajevima odgovornih osoba intendanta i gradonačelnika zloporabom položaja i ovlasti te nezakonitim pogodovanjem opisanim u Kaznenom zakonu kao kaznena djela protiv službene dužnosti", stoji u priopćenju Radničkog vijeća.

​Upitno je i savjesno obavljanje dužnosti djelatnika u pravnim službama Grada Splita i HNK Split ako su takav sporni dokument prihvatili pa je potrebno ​u​tvrditi i njihovu moguću službeničku odgovornost, navodi se u priopćenju​.

Taj aneks ugovora nije prvi primjer sklapanja spornih ugovora vezanih uz HNK Split, ističe Radničko vijeće i podsjeća da je 2012. sklopljen menadžerski ugovor s tadašnjim intendantom HNK Split Ton​​čijem Bilićem. Tada je potpisnik ugovora u ime gradonačelnika Željka Keruma bio dogradonačelnik Jure Šundov, "a sam ugovor dulje od godinu dana bio ​pažljivo čuvanom tajnom​​, sve dok zahvaljujući tadašnjem Radničkom vijeću nije postao dostupan javnosti".

Tada je s Bilićem raskinut intendantski ugovor, ali bez ikakvih posljedica za odgovorne osobe koje su ga sklopile.

Potpisnik priopćenja, predsjednik Radničkog vijeća Frano Barović podsjeća da je prema Zakonu o radu među važnim odlukama o kojima se poslodavac mora savjetovati s Vijećem i pitanje plana, razvoja i politike zapošljavanja.

​"​Smatramo da je poslodavac, u ovom slučaju intendant Šestan, tu obvezu prekršio kad o aneksnom planu zapošljavanja nije obavijestio Radničko vijeće. Radničko vijeće takav način zapošljavanja smatra netransparentnim, iskazuje ozbiljnu sumnju u njegovu legalnost te će se protiv njega boriti svim raspoloživim zakonskim sredstvima​", najavio je Barović.​

Aneks ugovora, nakon isteka mandata, ravnatelju Opere Bučeviću omogućuje zapošljavanje na mjestu dirigenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 08:55