SAGA JE GOTOVA

Radovan Dobronić je u Saboru potvrđen za novog predsjednika Vrhovnog suda

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti
Radovan Dobronić
 Ronald Gorsic/Cropix

Sabor je upravo izglasao suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Presegu će dati u ponedjeljak. Za Dobronića je bilo 120 zastupnika, a troje ih je bilo protiv.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji.

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.

Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

image
Glasovanje o predsjedniku Vrhovnog suda
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine.

U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.

Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' prisegnuo u korist brojnih malih štediša.

Zastupnici Dobroniću: Naša podrška nije bjanko, pratit ćemo Vaš rad

Radovanu Dobroniću, kojeg su u petak izabrali za predsjednika Vrhovnoga suda, sa 120 glasova 'za' i tri protiv, saborski su zastupnici poručili kako to nije bjanko podrška, nego će njegov rad pratiti kroz izvješća koja će Saboru podnositi svake godine.

Mjerit ćemo ga po parametrima koje je sam naveo, rekao je Božo Petrov (Most) koji je, kao i drugi zastupnici, prije samog glasovanja, ponovio zašto se odlučio za Dobronića i što od njega očekuju.

Ključno što očekujemo je da se ubrzaju postupci, posebno oni koji su vezani za političku korupciju, rekla je Sandra Benčić (Možemo), navodeći kako je pravomoćna presuda za Fimi mediju pokazala što znači kad protekne puno vremena do pravomoćne presude.

„Presuda u tom slučaju, gdje je HDZ proglašen odgovornim za korupciju, pokazuje da pravda koja ne dolazi dovoljno brzo ne postiže one društvene učinke koje bi trebala“, izjavila je i dodala kako se to ogleda i u amneziji na različitim razinama.

„Pa čak i na razini vas kao predsjednika Sabora, a u to ste vrijeme bili ministar i vaše je ministarstvo poslovalo sa Fimi medijom“, rekla je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Krunoslav Katičić (HDZ) uzvraća joj da iznosi objede, da ne postoji kolektivna krivnja, već da odgovornost bilo koje pravne osobe, uključujući, političku stanku, proistječe iz pojedinačne, dokazane odgovornosti.

„Brojni članovi HDZ-a takvu nametnutu kolektivnu odgovornost ne prihvaćaju“, naglasio je.

Peđa Grbin (SDP) ističe kako možda kazna proistječe iz odgovornosti pojedinca, ali da oduzimanje 14,5 milijuna kuna proistječe iz odgovornosti pravne osobe HDZ-a.

Sud je utvrdio da je HDZ taj novac protupravno stekao i naložio da taj novac vrati. Nadam se da ćete uz novac, vratiti i kamate, rekao je.

Domagoj Hajduković (KSD) upitao je HDZ od kojeg novca će platiti kaznu? Ako ćete platiti od novca koji dobivate za političko djelovanje, onda ćete kaznu što ste pljačkali Hrvatsku, platiti našim novcem, izjavio je zastupnik.

Željko Sačić (HS) pak kaže da mu je neshvatljivo da je presuda za Fimi mediju ugledala svjetlo javnosti dan prije izglasavanja predsjednika Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:49