POTEŠKOĆE U ŠKOLOVANJU

Radovan Fuchs: Imamo paradoksalnu situaciju, moramo povećati broj učenika u gimnazijama

U Hrvatskoj najviše učenika nastavlja školovanje nakon osnovne škole, čak 96 posto, no njih 70 posto upisuje strukovne programe

Radovan Fuchs

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak da Ministarstvo želi povećati obuhvat djece u gimnazijskim programima, s obzirom na to da u Hrvatskoj samo 30 posto učenika nakon osnovne škole školovanje nastavlja u gimnazijama, dok je prosjek EU oko 60 posto.

Ministar je upozorio na paradoksalnu situaciju u kojoj je s jedne strane Hrvatska zemlja u kojoj najviše učenika nastavlja školovanje nakon osnovne škole – čak 96 posto, no s druge strane od tog velikog broja učenika, njih 70 posto upisuje strukovne, a 30 posto gimnazijske programe.

Od onih pak učenika koji upisuju strukovne programe, 65 posto nastavlja školovanje i upisuje studij, istaknuo je još Fuchs odgovarajući na pitanja novinara nakon otvorenja cjelovito obnovljene Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

S jedne strane možemo reći da je to u redu, no s druge strane dobar dio njih ima poteškoća u nastavku školovanja, kada polože ispite državne mature i upišu se na sveučilišne studije, upravo zbog toga što im općeobrazovni predmeti nisu bili dovoljno jaki, napomenuo je ministar.

"Mi želimo povećati obuhvat djece u gimnazijskim programima. On je kod nas 30 posto, no taj postotak nije jednako raspoređen. U Zagrebu je on oko 40 posto, a prosjek EU je gotovo 60 posto. Ideja nam je i s reformom strukovnog obrazovanja i ukupnom reformom u osnovnom obrazovanju podignuti taj dio", rekao je Fuchs.

Podsjetio je da već otprije u strukovnim školama postoje kombinacije da u istoj školi dio razreda ima gimnazijski, a dio strukovni program.

"To nije ništa posebno. Radi se samo o tome da se svi zajedno pokušamo potruditi da djecu koliko je moguće više usmjerimo prema gimnazijskim programima, pogotovo one koji zasigurno znaju da žele nastaviti studij", zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:57