ZELENA AKCIJA I PRAVO NA GRAD POZVALI INSPEKCIJU, OPTUŽUJU:

'Radovi na Cvjetnom su ilegalni! Radi se o zamjeni infrastrukture, ne popločavanju!'

Radovi na zagrebačkom Cvjetnom trgu ponovo su podigli prašinu među udrugama građana. Zelena akcija i Pravo na grad u petak su na gradilište pozvale građevinsku inspekciju jer smatraju da je gradska vlast započela s ilegalnim radovima zamjene komunalne infrastrukture koje će platiti građani, a sve to radi pogodovanja investitoru centra “Cvjetni”.

-Ovo gradilište treba zatvoriti iz tri razloga. Gradilište je potpuno neosigurano i prolaznici su ugroženi. Drugi razlog je jer se ovdje ne radi samo o popločavanju nego o zamjeni infrastrukture koja nije u rješenju koje je izdao Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. I treće novac nije osiguran iz proračuna, odnosno Gradska skupština nije izglasala odobrenje za početak bilo kakvih radova - rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Teodor Celakoski iz Prava na grad pojasnio je kako je Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba još 2008. godine donijelo Zaključak prema kojem je izgradnja Centra “Cvjetni” od javnog interesa, a investitor Hoto grupa će u sklopu radova urediti i obnoviti cjelokupnu mrežu infrastrukture područja bloka Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva.

-Ta sanacija tada nije napravljena, a sada se radi o trošku građana. Očekujemo hitnu reakciju građevinske inspekcije i nije nam jasno zašto gradilište već nije zatvoreno - negodovao je Celakoski.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrdili su da je inspekcija u petak izašla na teren i provjerila jesu li radovi na Cvjetnom trgu legalni.

- Inspekcijom nije utvrđena povreda odredbe zakona o prostornom uređenju i gradnji jer se radi o zamjeni postojećih cijevi oborinskih voda - objasnila je glasnogovornica Ministarstva Đurđica Čočić koja je dodala kako je inspekcija već nekoliko puta neovisno o pozivima građana provjeravala to gradilište kako bi bili sigurni da se radovi provode po zakonu.

Davor Jelavić, pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje također tvrdi kako nelegalnih radova nema.

- Radi se o poslu koji je trebalo obaviti prije 20 godina. Pa kako bi to izgledalo da stavimo nove ploče, a ostavimo trule cijevi - zaključio je Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12