MOĆNIH ŠEST

Rafalei stižu, pogledajte završne pripreme u Francuskoj! Ovi ljudi čuvat će nebo nad Hrvatskom

Većina ih se nalazi u blizini Bordeauxa gdje je i pogon tvrtke Dassault Aviation za završno sklapanje i testne letove aviona
 /Hrvatski Vojnik

Hrvatski vojnik objavio je cjelovit video o obuci naših pilota i zrakoplovnih tehničara u Francuskoj. Novinarsko-snimateljski tim iz MORH-a i Hrvatskog vojnika boravio je s njima i pratio posljednje pripreme uoči skorog dolaska u Hrvatsku sa prvih 6 aviona.

Većina ih se nalazi u blizini Bordeauxa gdje je i pogon tvrtke Dassault Aviation za završno sklapanje i testne letove aviona te Obučni centar u kojem su naši piloti i većina zrakoplovnih tehničara proveli posljednjih šest mjeseci intenzivno se obučavajući.

Najveća uzletna masa od 24.500 kg omogućuje mu da uz širok spektar naoružanja zrak-zrak i zrak-površina u kombinaciji s dodatnim vanjskim spremnicima za gorivo učinkovito provodi širok spektar borbenih zadaća u taktičkom radijusu od 1800 km. Najveći dolet s vanjskim spremnicima za gorivo iznosi 3700 km.

Operativni sustav aviona Rafale u standardu F3-R ima integriran širok spektar suvremenog naoružanja koji je dokazan u stvarnim borbenim misijama (Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Mali). Integrirano naoružanje obuhvaća ugrađeni top od 30 mm (jednosjed i dvosjed), za napade na ciljeve u zraku integrirane su rakete zrak-zrak: MICA RF i IR BVR/WVR. Za napade na ciljeve na zemlji integrirane su klasične nevođene bombe od 110, 220, 450, 900 kg, precizno vođene bombe od 110, 220, 450, 900 kg, precizno vođene bombe AASM HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range) od 125, 250, 500, 1000 kg, nevođene rakete 68 mm (višecijevni lanser), vođene protuoklopne rakete Brimstone te krstareći projektil SCALP. Za protubrodske misije integrirane su rakete AM39 Exocet. Svi načini vođenja i praćenja leta podržanih projektila dio su operativnog sustava i zaštićeni od elektromagnetskog ometanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:55