KAOTIČNO STANJE

RAFALNA PALJBA SISAČKOG HDZ-a PO GRADONAČELNICI 'Ponovno otpušta ljude koje je sud vratio na posao, ne isplaćuje plaće, gasi tvrtke..'

 
Kristina Ikić Baniček
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

SISAK – U gradu Sisku je moguće da jedan čovjek paralelno bude director dva gradska poduzeća; u gradu Sisku je moguće da gradsko poduzeće ne isplaćuje plaće; u gradu Sisku je moguće da se ne poštuju sudske odluke”, stoji u uvodu priopćenja Gradske organizacije HDZ-a Siska zbog stanja u gradskom trgovačkom društvu Sisak-projekti, koje je opred likvidacijom, u blokadi, a zaposlenicima se mjesecima ne isplaćuju plaće.

Naime, gradsko trgovačko društvo “Sisak projekti” osnovano je 2008. godine kao trgovačko društvo u 100 postotnom vlasništvu Grada Siska. Istaknuto je prigodom osnivanja kako to trgovačko društvo ima ulogu lokalne razvojne agencije i nositelj je stvaranja povoljnog i konkurentnog poslovnog okruženja u gradu Sisku.

“Pobjedom Kristine Ikić Baniček (SDP) na lokalnim izborima još 2013. godine, poduzeće preuzima novi direktor i u periodu od 11. lipnja 2013. do travnja 2014. godine uz novog direktora, zaposleno je još 5 novih djelatnika. Unatoč tome dvoje ‘starih’ zaposlenika (Darko Weiss i Ksenija Vrebac) dobilo je otkaz uz izjave kako su ‘za groblje slonova’. Potrebno je i istaknuti kako su Sisak projekti zastupani po jedinom članu Društva’- Gradu Sisku čiji predstavnik u Skupštini Društva je Kristina Ikić Baničkek. Do svibnja 2018. izmijenila su se čak tri direktora, a nakon njih dolazi sadašnji direktor Srđan Marić koji je u isto vrijeme direktor gradskog trgovačkog društva Gradska groblja Viktorovac. Odmah po dolasku, novi je direktor uručio otkaz djelatnici (Ksenija Vrebac), koja je par mjeseci ranije vraćena na posao pravomoćnom sudskom odlukom”, stoji u HDZ-ovu priopćenju.

Na posao je sudskom odlukom vraćen i drugi otpušteni radnik Darko Weiss, ali je on ovog tjedna također ponovo dobio otkaz, kojeg mu je uručio director Marić.

Nastavljaju iz HDZ-a kako je “žalosno što se ovaj slijed nelogičnih i odluka na rubu zakona plaća iz gradskog proračuna, iz novaca poreznih obveznika. Izgubljene sudske sporove, zaostale plaće, naknade i sudske troškove ne plaćaju bivši direktori Sisak-projekata ili jedina predstavnica Skupštine toga trgovačkog društva i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Naime, neisplaćene bruto plaće, sudski troškovi i kamate, samo za ta dva radnika iznose blizu 2 milijuna kuna… Tražimo očitovanje odgovornih zašto se prešućuje situacija koja se događa sa gradskim poduzećem Sisak projekti. Kako je moguće da zaposlenicima nije isplaćeno zaostalih 30-ak plaća koje su dodjeljene sudskom odlukom i da se i sada mjesecima ne isplaćuju plaće?

Vezano za najave (planove) gradonačelnice o gašenju poduzeća Sisak projekti, upozoravamo kako postoji potencijalna opasnost za daleko veću financijsku štetu za gradski proračun, budući isto trgovačko društvo radi poslove prijave i provedbe projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije. Ne zaboravimo kako je korisnik bespovratnih sredstava Grad Sisak, a partner u projektu Sisak projekti, što je vrlo strogo definirano u sklopljenim ugovorima o bespovratnom financiranju sa posredničkim tijelima na državnoj razini. Gašenjem i izbacivanjem partnera u projektu iz ugovora može rezultirati gubitkom i povratom bespovratnih sredstava! Zakoni se moraju poštivati, a sudske odluke provoditi, tko god bio na vlasti i koliko se nekome one sviđale ili ne”, stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a Siska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:34