POTPREDSJEDNIK SDP-a

RAJKO OSTOJIĆ 'Milanović je u SDP uveo predizbore za predsjedničkog kandidata, to je njegov doprinos demokratizaciji, ali to nije uklesano u kamen'

 
Biljana Borzan i Rajko Ostojić
 CROPIX

Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, komentirao je u stranačkoj središnjici rezultate izbora za Europski parlament, a osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore.

Poručuje da je SDP nepoderiva stranka i definitivni pobjednik izbora jer se s dva mandata podigao na četiri eurozastupnika.

- Naši zastupnici će biti dočekani s pljeskom jer su podigli duplo broj kandidata. Imali smo jasan cilj, 203 tisuće, ostvarili smo 202 tisuće glasova. Imali smo cilj tri mandata, dobili smo četiri mandata. To je semafor, čista matematika, kaže Ostojić, kako prenosi N1.

Drugi čovjek stranke kaže da je SDP dosad sve svoje odluke donosio na vrijeme pa će tako biti i kad je predsjednički kandidat u pitanju.

- U principu se nitko nije kandidirao za predsjednika, osim gospodina Kolakušića koji se kandidirao za predsjednika, predsjednika Vlade... Nije se kandidirao samo za gradonačelnika Zagreba, komentirao je Ostojić.

Na pitanje je li skloniji predizborima za predsjedničkog kandidata ili jednom kandidatu, Ostojić odgovara da je SDP svjetionik demokratizacije političkih stranaka. Svoju izjavu temelji na potezima bivših predsjednika Ivice Račana i Zorana Milanovića kojima su, kako tvrdi, demokratizirali i stranku i društvo.

- Drugi Milanovićev doprinos je baš uvođenje predizbora. Naš treći predsjednik Davor Bernardić uveo je zip sustav (kandidacijske liste na kojoj se izmjenjuju jedna žena, jedan muškarac). Nećemo nikoga isključiti, naravno da predizbori nisu uklesani u kamen, znakovito je poručio Ostojić.

Komadina: Nema mjesta euforiji

U vrhu SDP-a postoje različita viđenja o načinu izbora predsjedničkog kandidata koji će se suprotstaviti aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Neovisno o modelu po kojem će izabrati kandidata, očekuju da će ta procedura biti završena do početka godišnjih odmora.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uoči sjednice kazao je, da unatoč dobrom rezultatu, nema mjesta euforiji jer građani od njih očekuju najbolje. „SDP uvijek uvodi novine u demokratske procese pa će tako biti i sada. Do rješenja ćemo doći u otvorenom, demokratskom i kolegijalnom procesu“, kazao je Komadina, dodavši da su građani rekli da žele jak SDP, povratak socijaldemokraciji i zaustavljanje skretanja Hrvatske u desno, što je SDP-ova misija.

Komadina se nije htio izjasniti za koji je pristup za izbor stranačkog predsjedničkog kandidata – predizbori ili unutarstranački dogovor oko jednog imena. „Ja sam za najbolji pristup, a najbolji pristup je onaj koji će polučiti najbolji rezultat. Možemo utvrditi jednog kandidata, možemo ih utvrditi više, možemo imati predizbore unutar SDP-a ili otvorene predizbore da damo mandat građanima da nemamo partitokraciju nego demokratsko odlučivanje i mobiliziramo veći izlazak na izbore. Sve su to opcije o kojima ćemo razgovarati“, bio je neodređen Komadina, napomenuvši da je ipak sklon iskoracima koji će dovesti do više demokracije.

Što se četvorice u srpnju prošle godine suspendiranih članova Predsjedništva tiče, Komadina kaže da je možda došlo vrijeme da se razgovara o relativnoj modifikaciji tih suspenzija jer se pokazalo kada su glave skupa da su rezultati bolji. Ostojić, pak, tvrdi, da to pitanje na Predsjedništvu nitko nije stavio na dnevni red.

Članica Predsjedništva i reizabrana eurozastupnica Biljana Borzan nije za provođenje predizbora unutar stranke kako su 2009. godine birali svog predsjedničkog kandidata. Smatra da bi najbolje bilo odlučiti se za jednog kandidata umjesto predizbora jer kandidat koji bi bio izabran na taj način, čak i sa 70 posto glasova članova stranke, ne bi u utrku ušao s cijelom strankom iza sebe. Zato je uvjerena da bi se SDP kao stranka koju su do sada slabili unutarstranački sukobi trebala odlučiti se za jednog kandidata iza kojega bi svi stali, a, prema njezinu mišljenju, ankete pokazuju da bi bivši šef SDP-a i premijer Zoran Milanović bio najbolji kandidat.

Jelušić: Najprije otvoriti izborni postupak i vidjeti tko je zainteresiran

Protiv predizbora, neslužbeno se doznaje, izričito se na Predsjedništvu izjasnio i Predrag Fred Matić, novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu.

Član Predsjedništva Ivo Jelušić kaže da najprije moraju otvoriti izborni postupak i kada vide tko je zainteresiran i tko će se sve kandidirati, odlučiti što i kako će biti dalje.

Što se ukidanja dvogodišnjih suspenzija četvorki iz Predsjedništva tiče, Jelušić ističe da je SDP stranka koja, pogotovo nakon ovakvog rezultata na euroizborima, želi okupljati sve što je na lijevom centru i preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

„Svatko tko je na lijevom centru je dobrodošao i treba nam pomoći, i oni izvan SDP-a, a pogotovo oni u SDP-u“, poručuje, dodavši da se oni moraju htjeti dati okupiti. No, napominje, mora se reći da se na onaj način više ne smije raditi – oprostiti da, ali greške se ne smiju ponavljati.

„Sada se pokazalo da je SDP stožerna stranka ljevice i lijevog centra, a da sve ostale stranke na ljevici, uključujući i liberalnu scenu okupljenu u Asterdamskoj koaliciji, kada se zbroje njihovi glasovi, nisu ni upola jaki kao SDP sam. Dakle, 12 stranaka na jednoj strani koje su htjele zauzeti naše mjesto nisu osvojile ni upola kao mi. To je rezultat ovih izbora“, zaključio je Jelušić.

Ostojić je novinare izvijestio da se SDP-u danas i formalno pridružio Josip Kregar koji će sudjelovati u radu revitaliziranog Povjerenstva za antikorupciju kojeg vodi Željko Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 10:43