ODMRZNUO MANDAT

Rajko Ostojić se vratio u Hrvatski sabor i neće u sukob s Peđom Grbinom

Pretpostavlja se da bi se mogao kandidirati za čelnika zagrebačkog SDP-a
Rajko Ostojić
 Goran Mehkek/Cropix

U Sabor se vratio Rajko Ostojić, godinama jedan od vodećih političara SDP-a, ali i otvoreni kritičar Peđe Grbina, aktualnog šefa stranke. Ipak, iz krugova bliskih Ostojiću doznajemo da ne namjerava otvoriti novi sukob s Grbinom, ali i da će javno upozoravati kada procijeni da SDP ne donosi dobre odluke.

Ostojićeva odluka znači i to da neće doći do najavljivanih zahtjeva za Grbinovu odgovornost zbog prilično slabih rezultata SDP-a na lokalnim izborima. U SDP-u prevladava stajalište da je stranka izbjegla najavljivani izborni potop, uspjela sačuvati vlast u većini "svojih" županija, gradova i općina, i tko god bi sada počeo interni obračun, ne bi imao veću podršku. No,, u Grbinovu taboru pretpostavljaju da bi se Ostojić mogao kandidirati za šefa zagrebačkog SDP-a, ali odlučili su vidjeti hoće li se to dogoditi.

Ipak, puno je onih u SDP-u koji smatraju da je stranka u opasnosti od daljnjeg slabljenja. Podsjećaju da je Grbin u kampanji za predsjednika SDP-a kao kratkoročni cilj naveo stabiliziranje financijske situacije, pripremu za lokalne izbore i rješavanje unutarnjih sukoba, koji traju godinama, uz dodatak:

"Na srednji rok, to je promjena organizacijske strukture SDP-a i izrada novih politika, koje će odgovarati vremenu u kojem živimo i biti temelji strategija za idućih 10-20 godina. A dugoročni cilj je pobjeda na parlamentarnim izborima 2024. Tada ćemo s reformiranim SDP-om reformirati i Hrvatsku“, kazao je Grbin. SDP je na lokalnim izborima prošao osrednje.

"Nismo potonuli, ali to je sve što smo postigli. Sada imamo nekoliko godina za obnovu povjerenja među biračima, no to će ići jako teško jer su Tomislav Tomašević i njegova ekipa u punom zamahu", pojasnio je član Predsjedništva SDP-a.

"Budućnost SDP-a nije svijetla, ali barem se čini da se ubuduće nećemo kompromitirati u međusobnim svađama", zaključio je spomenuti član Predsjedništva SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:12