SVJETSKI USPJEH

‘Rak može biti najteža, a ako se na vrijeme otkrije - najlakša bolest. Mi biramo da bude najlakša‘

Radiochirurgia je postala referentni centar Siemensa za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemensa za primjenu AI u dijagnostici tumor.
 

 Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatska je druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora. No, zloćudne bolesti mogu biti i najlakša i najteža bolest, a sve ovisi o činjenici kada je otkrivena.

Upravo u tom pogledu Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb već sedan godina donosi novitete u radiokirurgiji i prepoznata je kao lider u Europi.

Već neko vrijeme odlaze i korak dalje u korištenju umjetne inteligencije, koja polako postaje neizostavni dio današnjice. Naime, umjetna inteligencija donosi do sada neviđene iskorake u dijagnostici i liječenju tumora, a sada je predstavljena i suradnja koja Hrvatsku stavlja na kartu svjetskih centara koji ovu najnapredniju tehnologiju koriste u borbi protiv tumora.

Tako je jučer predstavljeno da je Radiochirurgia, koja je međunarodno certificirani centar za izvođenje radiokirurških zahvata, postala referenti centar Simens Healthineersa-a za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radiokirurgije i radioterapije.

Posebnost korištenja ove napredne tehnologije, dijagnostičkim postupcima se može vidjeti suspektna pojava, odnosno tumor od veličine svega tri milimetra.

image

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemensa za primjenu AI u dijagnostici tumor.

Ronald Gorsic/Cropix
image

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemensa za primjenu AI u dijagnostici tumor.

Ronald Gorsic/Cropix

Osnivač i ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, Dragan Schwarz, naglasio je kako je upravo to trenutak u kojem možemo reći da je tumor laka bolest.

- Kada se tumor dijagnosticira u samom početku izgledi za ozdravljenje su odlični. Upravo iz tog razloga je od krucijalne važnosti odlaziti na preventivne preglede i screeninge koji su dostupni. Uz korištenje umjetne i prirodne inteligencije, našeg vrhunskog kadra, mjesta pogrešci nema - kazao je Schwarz.

Ova Specijalna bolnica gotovo na godišnjoj bazi nabavlja najmodernije uređaje koje Hrvatska počinje koristiti među prvima u svijetu. Najnovija dva su proizvođača Siemens Healthineers. fuzijsku ultra HD MR uređaj snage 3 tesla model Magnetom vida i ultra HD dual energy PET CT uređaj - model Biograph Vision 600 s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja.

- Kada se snimanja na navedenim uređajima završe, softver pomoću umjetne inteligencije sam pronalazi sumnjive lezije, točno lokalizira lezije unutar organa, mjeri veličinu lezija i volumen lezija te uspoređuje lezije s istim lezijama na eventualno ranije napravljenim snimkama i daje informaciju da li se prema određenim kriterijima radi o regresiji ili progresiji bolesti. Uz sumnjive lezije, umjetna inteligencija daje i puno dodatnih, vrlo preciznih podataka o stanju pojedinih organa. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost, te značajno smanjuje mogućnost da se određena lezija ili promjena previdi - to nam daje dodatnu sigurnost da prilikom analize snimaka ništa nije previđeno te da će sve promjene biti analizirane - rekao je dr. Schwarz.

image

Ravnatelj i osnivač Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nadalje je pojasnio da umjetna inteligencija tako može analizirati podatke prisutne na snimkama koji nisu vidljivi okom ili koji se objektivno teško mogu uočiti pregledom samo radiologa.

- Radiochirurgia Zagreb integrirala je Siemens Healthineers sustav umjetne inteligencije – AI Rad Companion u svoj radni proces, a on nam pomaže povećati dijagnostičku preciznost pri interpretaciji medicinskih slika. Naši se stručnjaci spajaju uživo na taj sustav, a umjetna inteligencija označava sve što je sumnjivo. Nakon toga liječnici provjeravaju sve što umjetna inteligencija pokazuje i onda to interpretiraju - objasnio je.

Danas predstavljene dijagnostičke metode predstavljaju potpuno novi iskorak u medicini Republike Hrvatske jer je opisana tehnologija najnovija i najbolja moguća, a koristi se u vodećim svjetskim medicinskim ustanovama i samo nekoliko najvećih europskih bolnica. To je, uz sve dosadašnje javno poznate i objavljene rezultate u dijagnostici i liječenju raka, jamstvo da navedeni postupci hrvatskim pacijentima donose novu kvalitetu i mogućnosti u zajedničkoj borbi protiv raka. Hrvatski nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća dodatno je učinio aktualnom potrebu precizne analize malih lezija, a ovim se dijagnostičkim postupcima metabolička aktivnost može vidjeti i na lezijama od svega 3 milimetra. Ova najnovija instalirana tehnologija predstavlja još jedan značajan korak u skrbi za naše pacijente, što nas uz dugogodišnje iskustvo i rezultate u dijagnostici i liječenju vrlo zahtjevnih indikacija svrstava u sam svjetski vrh.

Inače, Radiochirurgia Zagreb postoji 7 godina. Do osnutka ove specijalne bolnice u Hrvatskoj se radila samo radiokirurgija mozga koju je u Hrvatsku uveo dr. Josip Paladino prije 20 godina. Danas se u Radiochirurgiji Zagreb, uz mozak, radiokirurgija radi na svim organima. Radiochirurgia Zagreb koristi umjetnu inteligenciju u svim segmentima svog rada i po tome je jedini takav centar u ovom dijelu Europe. Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb do sada su postigli niz impresivnih rezultata. Uspješno je izvedeno više od 10.000 zahvata, a među postignutim rezultatima ističe se svjetski rezultat u preživljenju pacijenta s inoperabilnim rakom gušterače. U suradnji sa stručnjacima iz KBC-a Zagreb uspješno je izveden prvi zahvat u liječenju srca ultrapreciznim zračenjem. U Radiochirurgiji Zagreb prvi su izveli radiokirurgiju u općoj anesteziji, kao i prvu biološki vođenu radiokirurgiju. Ponosni su i na rezultate liječenja raka pluća i prostate gdje radiokirurgija u ranoj fazi bolesti daje iste ili bolje rezultate u odnosu na kirurgiju. Do sada je u razvoj ove ustanove uloženo više od 35 milijuna eura, a širenje i inovacije najavljuje se i za razdoblje koje dolazi.

image

Radiochirurgia Zagreb postaje referentni centar Siemensa za primjenu AI u dijagnostici tumor.

Ronald Gorsic/Cropix

- Rak može biti najteža, a ako se na vrijeme otkrije - najlakša bolest. Mi biramo da bude najlakša - poručuju iz Radiochirurgije Zagreb.

Ono što je zapravo fascinantno je da što se radiokirurški zahvati obavljaju bez noža, pacijent odmah odlazi kući i samim time je nema mogućnosti postoperativnih komplikacija koje se događaju kod običnih operacija. osim toga preciznim uređajima ciljaju se i najmanje metastaze, a da se pri tome ne oštećuje okolno tkivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:29