PAD LETJELICE TU-141

Rakar: ‘Je li moguće da je netko zabunom unio krive koordinate? Nisam sklon takvoj verziji...‘

Kad je riječ o šteti koju je prouzročio dron kaže da to nije neobično s obzirom na to da je riječ o letjelici teškoj možda i nekoliko stotina kilograma

Mjesto gdje je pao dron, Marko Rakar (desno)

 AFP/CROPIX

Stručnjak za informatičku sigurnost Marko Rakar komentirao je pad drona na području zagrebačkog Jaruna.

- Ovdje se najvjerojatnije radi o tome da je letjelica izgubila kontakt s onim tko ju je lansirao i da je letjela dok nije ostala bez goriva i onda je pala. Mislim da se radi o čistoj slučajnosti da je pala nad Zagrebom, a ne da je ciljano doletjela, jer je morala prijeći više od tisuću kilometara i sumnjam da bi prošla neopaženo. U povijesti avijacije imali smo slučajeve kad je posada u kabini ostala bez kisika i onesvijestila se i zrakoplov je letio dok je imao goriva - tako pad letjelice objašnjava Rakar. Pitali smo ga je li moguće da je netko zabunom unio krive koordinate pa je doletjela iznad Zagreba, no Rakar nije sklon takvoj verziji.

Kad je riječ o šteti koju je prouzročio dron kaže da to nije neobično s obzirom na to da je riječ o letjelici teškoj možda i nekoliko stotina kilograma i pala je velikom brzinom pa to nije neuobičajeno.

- Sreća je da nitko nije stradao - zaključuje Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02