TUŽBA TEŠKA 150.000 KUNA

RAMLJAK OPET NIJE DOŠAO NA ROČIŠTE Bernardić: 'Ovo je i smiješno i tragično. Pa jedino sam ja od svih upletenih u aferu Agrokor završio na sudu!'

 Bruno Konjević / CROPIX

Povodom privatne tužbe bivšeg izvanrednog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljak u kojoj na ime duševnih boli potražuje 150.000 kuna od predsjednika SDP-a Davora Bernardića jer ga je lani prozvao za kriminal označivši ga kao veleizdajnika, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu opet je odgođen parnični postupak.

Ponovno je osim odvjetnika sukobljenih strana došao samo Bernardić jer se Ramljak ispričao još prošli tjedan da je poslovno spriječen. Sutkinja je objasnila da je Ramljak 21.9. dostavio sudu podnesak u kojem ispričava nedolazak na ročište radi odlaska na službeni put.

Čuvši to, jedan od Bernardićevih odvjetnika Maro Mihočević je potvrdio da su i oni tad obaviješteni, no ukazao je da je to "usmjereno na odugovlačenje postupka i zloupotrebu procesnih prava."

- Ovaj datum ročišta zakazan je još u travnju te je opće poznato iz medija da gosp. Ramljak od lipnja radi u Češkoj i da je imao vremena prilagoditi svoje poslovne obveze sudskima - ustvrdio je Mihočević na što je Ramljakov odvjetnik Mladen Prka pojasnio da je njegov klijent, čim je doznao za neodgodivu poslovnu obavezu, obavijestio sud.

Nakon ročišta, Bernardić se obratio okupljenim medijima ispred zgrade suda te se u svom stilu osvrnuo na situaciju.

- Gosp. Ramljak je izvan zemlje. Ne ulazim u njegove motive i radnje. Ono što je danas istovremeno smiješno je i tragično, a to je da sam od svih upletenih u aferu Agrokor jedino ja završio na sudu. Dakle, pred svima koji su sve znali i lagali od premijera Andreja Plenkovića preko ministra financija Marića do bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, jedino sam ja dobio tužbu. Imamo stanje u kojem se zapravo moramo zapitati i kao narod i kao društvo, ima li ova zrmlja snage razračunati se sa korupcijom i kriminalom. Ili će oni koji su govorili istinu, biti ti koji će nastradati.- uvjereno je rekao Bernardić.

A povod tužbi je niz njegovih izjava među kojima je najupečatljivija ona u kojoj Ramljaka naziva "članom ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda". S obzirom da je riječ o građanskoj tužbi, Bernardiću se nije skidao zastupnički imunitet.

U tužbi se, podsjetimo, uvodno ističe da je 6. travnja prošle godine stupio na snagu Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, da je 7. travnja Agrokor predao Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje izvanredne uprave, a sud istoga dana o tome obavijestio Vladu i pozvao je da predloži izvanrednog povjerenika.

Potom je 10. travnja Trgovački sud pokrenuo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a za povjerenika imenovao Ramljaka. Da bi 8. lipnja Agrokor “radi smanjenja sistemskog rizika, nastavka poslovanja i očuvanja imovine preuzeo novo zaduženje s prednosti namirenja u iznosu od 1,060 milijardi eura”.

Kao ključan datum ističe se 26. listopada 2017. kada je Jutarnji list objavio dijelove ugovora o spomenutom zaduženju. Objava je, stoji još u Ramljakovoj tužbi protiv Bernardića, “polučila niz reakcija sveukupne društvene i političke javnosti, samog Bernardića koji je u svojim komentarima tijekom javnih istupa i u intervjuima prenesenim u gotovo svim elektronskim i pisanim medijima u Hrvatskoj prikazao Ramljaka kao člana ortačke skupine kojoj je cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda”.

Time je Ramljaka u javnosti prikazivao kao sudionika u nezakonitim i protupravnim radnjama koji želi steći korist na štetu Agrokora i izravno, bez i jednog dokaza, Ramljaku je imputirao počinjenje kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Zbog Bernardićevih izjava Ramljaku su, ističe se dalje u tužbi, nanesene teške duševne boli, ali i da su se posljedice odrazile na njegovo duševno stanje, te poslovni i privatni ugled.

Ramljak još naglašava u tužbi i da značaju i težini optužbi šefa SDP-a pridonosi činjenica da je Bernardić predsjednik najveće oporbene stranke dok on sam, kao tadašnji izvanredni povjerenik nije bio dio političkih struktura već 'građanin koji je temeljem rezultata svog dosadašnjeg rada u gospodarstvu i iskustva koje je stekao predložen za izvanrednog povjerenika'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:14