IZVANREDNI POVJERENIK

RAMLJAK PROGOVORIO O SASTANCIMA S LJUDIMA IZ KNIGHTHEADA Prvi put se našao s njima i prije donošenja Lex Agrokor: 'Čuli su da sam blizak situaciji'

 CROPIX

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u ponedjeljak je prezentirao drugi dio revizorskog izvješća u kojem je otkriveno kako je ukupna Agrokorova imovina manja za 21,7 milijardi kuna u odnosu na financijsko izvješće za 2015., tj. u odnosu na vrijednost koju je prikazivala Todorićeva Uprava.

Pritom je na pitanje kada se prvi put susreo s jednim od predstavnika fonda Knighthead, koji je kasnije ušao u vjerovničko vijeće, odgovorio kako je to bilo 30. ožujka u hotelu Sheraton pa dodao kako su ga na sastanak zvali jer su čuli da je 'blizak situaciji oko Agrokora'.

Kao što je poznato, 30. ožujka Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kolokvijalno poznat kao Lex Agrokor, ne samo da nije bio donesen, nego još nije bio upućen ni u saborsku proceduru - Vlada je to učinila dan kasnije, a zakon je izglasan 6. travnja.

Nadalje, 7. travnja Todorićeva Uprava Agrokora podnijela je zahtjev za aktivaciju 'lex Agrokora', a 10. travnja Vlada je donijela odluku da za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predloži Antu Ramljaka.

Istog se dana navečer, kazao je u ponedjeljak Ramljak, susreo s predsjednikom uprave Knightheada Thomasom Wagnerom.

Podsjetimo, otkako je izbila kriza u Agrokoru početkom ove godine, korporativne su obveznice kojima se trguje na sekundarnom tržištu jako izgubile na vrijednosti, a njihovi kupci su postali rizični, tzv. strvinarski fondovi. Među njima je i Knighthead Capital Management koji ima predstavnika u privremenom vjerovničkom vijeću u postupku izvanredne uprave nad Agorkorom.

Ivica Todorić u svojim blogovima optužuje Ramljaka da je dio zločinačkog udruženja koje se urotilo kako bi njemu otelo kompaniju te tvrdi da se plan navodnog otimanja kovao prije donošenja Lex Agrokor, koji je, po njemu, jedan od mehanizama za njegovo razvlaštenje. Todorić tvrdi da je aktivaciju Lex Agrokor zatražio pod prijetnjom, iako iz njegova tadašnjeg pisma javnosti, u kojem kaže da je kao 'ponosan čovjek' sve što je izgradio 'svojim potpisom predao hrvatskoj državi', to ne proizlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11