RESTRUKTURIRANJE

RAMLJAK TRAŽI DODATNI ROK Izvanredna uprava Agrokora priprema zahtjev Trgovačkom sudu, evo kada se očekuje konačni rasplet oko nagodbe u koncernu

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Izvanredna uprava Agrokora zauzela je stav da o nagodbi vjerovnika odluku neće donijeti privremeno Vijeće vjerovnika nego stalno Vijeće vjerovnika, a da bi to bilo moguće, potrebno je produljiti rok sklapanja nagodbe do 10. srpnja ove godine.

Zbog toga će izvanredna uprava prije 10. travnja zatražiti od suda da se sukladno Zakonu o prinudnoj upravi aktivira dodatni rok od tri mjeseca, odnosno do 10. srpnja, za sklapanje nagodbe vjerovnika. To nam je jučer službeno potvrdila izvanredna uprava Agrokora, pojašnjavajući da je takva odluka donesena zbog smanjivanja na najmanju moguću mjeru svih pravnih dvojbi i sporova o tome tko treba sudjelovati u stalnom Vijeću vjerovnika i tko će od vjerovnika glasati na Skupštini vjerovnika o nagodbi vjerovnika koju će prethodno donijeti stalno vijeće.

Pravne bitke

Podsjetimo, Rješenjem o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokora, koje je Trgovački sud donio 16. siječnja ove godine, utvrđeno je koje su tražbine utvrđene, a koje osporene od strane izvanrednog povjerenika i drugih vjerovnika, te su stranke od strane Trgovačkog suda upućene u parnicu radi utvrđivanja, odnosno osporavanja osporenih tražbina. Rješenje navodi kako su, nastavno na tražbine koje je ispitao i priznao izvanredni povjerenik u iznosu od 41,45 milijardi kuna, te osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna, vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu većem od 10,4 milijardi kuna. Stoga ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina zasad, prije okončanja parničnih postupaka, iznosi 31.043,173.000 kuna. Izvanredna uprava sada smatra kako se baš zbog što većeg stupnja okončanja tih parničnih postupaka ili dogovora vjerovnika mimo pravnih postupaka treba produljiti rok sklapanja nagodbe.

Osim toga, u izvanrednoj upravi smatraju da sutkinja Nevenka S. Rstić, koja vodi ovaj postupak, mora imati što čišću pravnu situaciju kada bude donosila odluke o potvrđivanju stalnog Vijeća vjerovnika, ali i o tome tko može glasati na skupštini vjerovnika. Zakonska procedura govori da Trgovački sud, nakon što stalno Vijeće vjerovnika predloži nagodbu, mora u roku od 15 dana sazvati skupštinu vjerovnika na kojoj 66 posto imatelja pojedinačnih tražbina mora donijeti kvalificiranu odluku o tome prihvaća li se nagodba ili Agrokor ide u stečaj.

Sporna grupa

Jedan od glavnih problema u sastavljanju stalnog Vijeća vjerovnika jest grupa B u koju su razvrstani imatelji obveznica, a ta skupina odgovara skupini imatelja obveznica u privremenom vjerovničkom vijeću. Problem je taj što je ta skupina faktički “prazna”, jer su Adris i Alca osporili tražbine obvezničara, pa onda imatelji obveznica, budući da nemaju ovršne isprave kojima su osigurali svoja potraživanja, moraju pravnim putem potvrditi zakonitost svojih potraživanja.

Taj, ali i drugi pravni postupci u ovom slučaju mogu potrajati i nakon 10. travnja, pa zbog toga izvanredna uprava traži produljenje roka za sklapanje nagodbe, a i na taj način se daje potrebno vrijeme vjerovnicima da se međusobno dogovore o spornim potraživanjima.

Razlozi za produljenje

U izvanrednoj upravi su nam rekli kako će sama nagodba vjerovnika vjerojatno biti postignuta do 10. travnja, ali da neće biti riješeni procesi vezani za formiranje stalnog Vijeća vjerovnika i da je to glavni razlog za produljenje roka. Jednako tako nam je rečeno kako je moguće da do 10. srpnja neće biti riješeni svi pravni sporovi vezani za formiranje stalnog vijeća vjerovnika, ali će sutkinji biti olakšano donošenje potrebnih pravnih odluka.

Kako smo uspjeli doznati, ako do 10. srpnja ne budu riješeni pravni problemi i ne bude dogovora vjerovnika vezano za “popunjavanje” grupe B, tada će izvanredna uprava predložiti korekciju grupa vjerovnika u dogovoru s vjerovnicima i sudom. Funkcija stalnog Vijeća vjerovnika tako će biti “samo” da donese nagodbu vjerovnika, a potom je mora potvrditi sud i dati je na glasanje skupštini vjerovnika. U izvanrednoj upravi drže i kako se može očekivati da će Trgovački sud donijeti odluku prema kojoj bi se iz sastava Vijeća vjerovnika i glasanja o nagodbi morali izuzeti svi kojima su namirene tražbine, što znači da sudionici roll up kredita neće sudjelovati u vjerovničkim skupinama, kao niti oni dobavljači čije su tražbine djelomično namirene.

Podsjetimo, roll up iznosi ukupno 1,06 milijardi eura, ali se od toga 530 milijuna eura odnosi na stari dug koji je formalno plaćen iz tog kredita, ali novcem upravo tih vjerovnika, pa se radi samo o formalnom plaćanju starog duga, koji bi realno bio “vraćen” prilikom predstojećeg refinanciranja roll upa. To onda znači da i dobavljači kojim je dosad plaćeno do 40 posto starog duga s tim tražbinama ne mogu sudjelovati u stalnom Vijeću vjerovnika, a navodno se dobavljači s tim slažu. Dakle, onaj kreditor iz roll upa i onaj dobavljač kojem je već plaćen dio potraživanja, neće moći s tim naplaćenim dijelom tražbina sudjelovati u glasanju o nagodbi, ali će moći sudjelovati s onim dijelom tražbina koji nije naplaćen. To će onda olakšati i sazivanje skupštine vjerovnika koja će glasati o nagodbi nakon što je predloži stalno Vijeće vjerovnika, jer je od 5700 vjerovnika isplaćeno u potpunosti njih više od 1000, prije svega malih dobavljača, pa će vjerovnike biti malo lakše okupiti u, na primjer, Arena Centru u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:52