NENADANO OKUPLJANJE

Rani sastanak Domoljubne koalicije, Šuker potvrdio: 'Do petka ćemo imati 10 ustavnih sudaca!'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO: 10:10 - Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Ivan Šuker izrazio je u srijedu uvjerenje da će Hrvatska u petak imati deset ustavnih sudaca, no odbio je govoriti o imenima, pa i kandidata Domoljubne koalicije.

"Što znači vaši? Kad govorim o Ustavnom sudu mislim da nije dobro govoriti 'naši i vaši', to su prije svega pravni stručnjaci koji su itekako bitni za funkcioniranje države", uzvratio je Šuker na novinarski upit tko su kandidati Domoljubne koalicije za deset sudaca Ustavnog suda.

Naime, već duže vrijeme u javnosti postoji informacija da su se vladajući i oporba dogovorili da daju po pet sudaca u Ustavni sud, a neka su imena slovila kao sigurna i prije nego su zaključeni razgovori s 40-ak prijavljenih kandidata.

Na pitanje je li se Domoljubna koalicija, čiji su se zastupnici u srijedu sastali u Saboru, dogovorila oko ustavnih sudaca, Šuker je odgovorio da to "uopće nije bilo sporno". Danas će biti Odbor za Ustav i Poslovnik (koji treba utvrditi prijedog kandidata), sutra ili u petak će se taj prijedlog uvrstiti u dnevni red, u petak će se raspraviti, uvjeren sam da će Hrvatska u petak imati deset ustavnih sudaca", rekao je šef HDZ-ova Kluba nakon spomenutog sastanka.

Odbio je potvrditi hoće li HDZ-ovac Davorin Mlakar, čije se ime spominje u aferi Hypo, biti kandidat vladajućih za ustavnog suca. "Sve ćete čuti na Odboru za Ustav, ne bih htio prejudicirati odluke", uzvraća Šuker.

Na opasku da je to potvrdio Pero Ćorić (HSP-AS) uzvratio je kako je "to njegova stvar", a da je on legalist i da poštuje instituciju Sabora. "Lista će biti službena tek kad je Odbor usvoji, do tada mislim da je neozbiljno od bilo koga da "naklapa", poručuje.

Šuker: nismo razgovarali o odnosima s Mostom, ni o Karamarku

Šuker uvjerava da na sastanku Domoljubne koalicije nije bilo riječi o odnosima s partnerom u vlasti (Mostom), te da se nije razgovaralo o političkoj sudbini predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka čiji opoziv s mjesta prvog potpredsjednika Vlade u Saboru traži SDP, prozivajući ga za navodni sukob interesa.

Nismo razgovarali o Karamarku, izjavio je Šuker i ponovio kako se čeka mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon kojega će se odrediti dan rasprave. "Ne vidim razlog zašto bi o nečemu raspravljali danas, ako ne znamo kad će biti rasprava", odgovorio je novinarima i ponovio da će se sve znati na vrijeme i da "ništa neće ići ispod žita".

----------------------------

9:50 - Sastanak zastupnika Domoljubne koalicije, koji su se u srijedu okupili u Hrvatskom saboru, završio je bez službenih izjava.

Bavili smo se točkama dnevnog reda koje nam dolaze, kratko je u prolazu rekao novinarima Ladislav Ilčić (Hrast).

Nije htio otkriti je li se na sastanku razgovaralo o kandidatima za suce Ustavnog suda. Pitajte predsjednika, uzvratio je novinarima.

Na sastanku Koalicije bio je i prvi potpredsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, no nije davao izjave novinarima.

----------------------------

Zastupnici stranaka Domoljubne koalicije okupili su se u srijedu ujutro na sastanku u Hrvatskom saboru, na koju temu, nema službenih informacija.

Neslužbeno, jedna od tema bit će izbor sudaca Ustavnog suda čime bi se u srijedu trebao 'baviti' i nadležni saborski Odbor za Ustav i Poslovnik.

Na sastanak Koalicije stigao je i prvi potpredsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:45