GOSTOVANJE NA NOVOJ TV

RANKO OSTOJIĆ 'Ako ne želimo prostitucije institucija, treba raščistiti SMS aferu. Savršeno je jasno da je Milijan Brkić bio u toj priči unutra'

Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / CROPIX

SMS afera trese Hrvatsku, a o njoj je za Dnevnik Nove TV progovorio SDP-ovac Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je sazvao posebnu sjednicu tog odbora s temom curenja informacija u aferi SMS te zloupotrebe položaja.

- Mi smo na sastanak pozvali šefove sigurnosnog sustava, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i policiju i DORH. Njihova informacija ne mora biti u pisanom obliku, vremena nije ni bilo za to, ali određene odgovore možemo dobiti u direktnom razgovoru. Sve ćemo vidjeti sutra na sjednici. Ozbiljnost situacije je nešto vrlo važno i za njih. Ako želimo povjerenje u institucije, odnosno da ne dođe do prostitucije institucija, onda je vrlo važno da oni budu zainteresirani da naprave sve na raščišćavanju afere, kazao je Ostojić.

Komentirao je i izvješće policijskog USKOK-a iz 2011. godine koje govori da oni sumnjaju da im je mjera probijena i o tome obavještavaju Državno odvjetništvo koje pak cijelo vrijeme šuti.

- Državno odvjetništvo je onaj glavni šef kompletne istrage. Ono vodi istragu. To znači da oni određuju sve mjere i radnje. Njihovu odluku ne možete komentirati. Oni su neovisno pravosudno tijelo. Ne mogu ulaziti u to što se dogodilo. Državno odvjetništvo je prije promjene zakona kazneno gonilo osobe koje su bile prijavljene od strane policije. Sada se to promijenilo. Policija nije mogla ništa napraviti zbog promjene zakona. Danas krim istraživanje i sve što se događa vodi Državno odvjetništvo. Inače, MUP javlja šefu ako su mjere probijene, odnosno iz MUP-a se javlja Državnom odvjetništvu RH. Potom se donosi odluka što dalje. Ravnatelj policije može znati za to, no ne može znati za svaku radnju. Ministar unutarnjih poslova više nije u toj situaciji da mora znati jer policija više ne vodi krim istraživanje, kaže Ostojić.

Nekadašnji prvi čovjek MUP-a osvrnuo se i na aferu elitne prostitucije s kojom se povezuje Milijana Brkića.

- Tada je slučaj, kad sam ja postao ministar, već bio gotov. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Danas se recikliraju imena, to je slučaj iz 2011. Suđenje je bilo ekspresno završeno. Da li je time završena priča o kompromitaciji mjera? Državno odvjetništvo je jedina institucija koja može dati odgovor što su dalje napravili. Ja sam mogao samo informaciju dobiti. Kao ministar vi nemate pravo na informaciju o krim istraživanju. Možete samo znati post festum da je otišlo na Državno odvjetništvo ili da je suđenje završeno. U ovom konkretnom slučaju, kada se njega danas otvara, naravno da to nije stvar koja se nije ni onda znala, kaže Ostojić.

Iako oporba nema većinu, žele saborsko istražno povjerenstvo.

- Oporba se ujedinila i krenula u to, jer je vrlo važno da se pokaže volja i želja. Da li će HDZ pokušati zatvoriti priču razlozima da je istraga otvorena, pa da time spriječi povjerenstvo, kao u slučaju Agrokora, to je pitanje..., izjavio je Ostojić.

Smatra da je Milijan Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije, znao 2011. da su mjere pukle.

- Vrlo je jasno da je Milijan Brkić bio u toj priči unutra. To je savršeno jasno. Te priče do sada ne negira nitko. On je kao zamjenik ravnatelja policije sigurno bio u posjedu informacija i znao za tako nešto. Pozadina i motiv ovoga je sigurno dio unutarstranačkog sukoba. Uvijek polazite od motiva. Koriste sustav za to. Koriste informacije koje imaju. Oni koji su zainteresirani da iskoriste određenu informaciju. To je njihov modus operandi. Ja za ovaj slučaj nisam znao. Postao sam ministar 2012, a suđenje je završeno 2011. Sav taj postupak nije nešto o čemu se informira ministar. Ministar ne izvlači stare fajlove. SDP nije tako radio, HDZ tako radi, zaključuje za Dnevnik Nove TV Ranko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 12:54