SASTANAK VRHA SDP-A

Ranko Ostojić i Biljana Borzan ne žele da Grbin bude kandidat za premijera

Na sastanku vrha SDP-a čelnik stranke tražio od članova da kažu koga žele u utrci za mjesto premijera

Peđa Grbin

 Lucija Očko/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prošli je tjedan na početku sjednice Predsjedništva SDP-a stavio na stol pitanje što stranačko vodstvo misli o ideji da SDP-ov kandidat za premijera ne bude on nego netko drugi, potvrdilo nam je više izvora iz Predsjedništva SDP-a koji su željeli ostati neimenovani.

Ponukan nekim kritički intoniranim tekstovima u medijima u kojima se ovoga ljeta spekuliralo da bi SDP na predstojećim izborima za Sabor prošao bolje s nekim drugim kandidatom za premijera nego s njim, zatražio je od Predsjedništva da raspravi "namjeravaju li i dalje igrati u istom sastavu ili će u zadnjoj četvrtini nešto mijenjati, jer je za predizborne odluke zadnji čas". O tome se, doznajemo iz SDP-a, vodila dvosatna diskusija. Bilo je, tvrde sugovornici, u ta dva sata i kritike i samokritike, ali je naposljetku sve ostalo po starom.

"Da, sam Grbin je otvorio tu raspravu", potvrdio je jedan od razgovorljivijih članova Predsjedništva, "rekao nam je da nema smisla prelaziti na dnevni red i raspravljati o politikama koje će SDP zagovarati u kampanji ako nismo sigurni želimo li da on kao stranački predsjednik bude i kandidat za premijera pa je od članova zatražio da kažu što o tome misle".

Isti izvor nam kaže kako je dio članova izrazio stav da ne bi bilo loše da SDP ima drugog kandidata za premijera. Među njima su se našli, neslužbeno doznajemo, Ranko Ostojić, Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Jasenka Auguštan Pentek, Biljana Gaća. Netko od njih je predložio da se među biračima provede anketa i utvrdi što misle o toj ideji, koga vide kao mogućeg premijera iz redova SDP-a.

Dio članova je, ističe sugovornik, govorio tako da nije bilo jasno što zapravo misle, vjerojatno iz oportunizma jer stranački lider ima velik utjecaj na sastavljanje izbornih lista. A dio ih se jasno usprotivio toj ideji i izrazio potpunu lojalnost Grbinu.

Naši sugovornici kažu da ne mogu do kraja dokučiti zbog čega Grbin kao lider stranke tako loše kotira u javnosti, pogotovo ako se ima na umu da je u vrijeme dok je bio samo saborski zastupnik bio na glasu kao jedan od kvalitetnijih članova parlamenta, a rasprave su mu bile razumne.

Oni kojima nije strana ideja da umjesto Grbina netko drugi bude premijerski kandidat spominjali su Grbinov kronično loš osobni rejting u javnosti. Loša iskustva s takvom dvoglavom izbornom kampanjom koja je SDP imao na izborima 2007., kada je netom izabrani čelnik SDP-a bio mladi Zoran Milanović, a premijerski kandidat Ljubo Jurčić po želji iznenada preminulog stranačkog lidera Ivice Račana, uvjeravli su oni, nisu usporediva s današnjim stanjem u SDP-u. Tada je Milanović bio novo lice čiji je rejting rastao, dok Grbin nije novo lice i rejting mu je bez pomaka i dvije godine od dolaska na čelo SDP-a.

Svi iz ove skupine svoj su stav iznosili, opisuju nam sugovornici, vrlo obzirno.

"Željeli smo mu dati do znanja da nam je ideja da premijerski kandidat bude netko drugi prihvatljiva, iako smo svjesni rizika. No, Grbin nije trznuo na to", kazao nam je sugovornik iz vrha SDP-a.

Na koncu je, tvrdi isti izvor, Grbin rekao da mu ideja da premijerski kandidat bude netko drugi, a ne on kao šef stranke, nije prihvatljiva te da je spreman preuzeti odgovornost, skočiti na glavu i plivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:42